Δηλώσεις στις Βρυξέλλες
Την άμεση έκδοση και των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μέσω Αλεξανδρούπολης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, απαίτησε από τις ελληνικές αρχές ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τους 8 στρατιωτικούς "συνωμότες πραξικοπήματος". "Επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοση των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία" είπε ο κ. Τσαβούσογλου.
Χθες Τρίτη, οι ελληνικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την έκδοση των 3 από τους 8 Τούρκους φυγάδες. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση τους για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται: την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Το συμβούλιο αποφάσισε ωστόσο να μη εκδοθούν για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος των Τουρκικών αρχών οι 3 Τούρκοι υποστήριξαν πως δεν είναι πραξικοπηματίες υπογραμμίζοντας πως στην περίπτωση που εκδοθούν δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Μάλιστα, για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους είπαν στο Συμβούλιο πως μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».
Οι 3 Τούρκοι, οι οποίοι κρατούνται, θα υποβάλουν έφεση.
Να σημειωθεί επίσης ότι τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Εφετών (με άλλη σύνθεση από ότι την Τρίτη) αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 από τους 8 Τούρκους οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά το πραξικόπημα στη γείτονα. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των Τουρκικών αρχών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως η οποία επιχειρηματολόγησε κατά της έκδοση τους στην Τουρκία κρίνοντας πως σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του αιτήματος οι 3 εκζητούμενοι υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.