Ομπάμα: Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας

"Εδώ υπάρχει filotimo"

«Γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας... Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους».Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του - πολιτική παρακαταθήκη για την Δημοκρατία ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον τελευταίο του σταθμό προτού αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με λόγια θαυμασμού για την Ελλάδα, την ιστορία της, τις αξίες, τα ιδεώδη: «Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος.Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσφερε φια άλλη μία φορά την στήριξή του στα δύο μεγάλα προβλήματα της χώρας: Την οικομική κρίση και το προσφυγικό, στέλνοντας παγκόσμιο μήνυμα. 

«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της». 

Για την κρίση, το χρέος και το ΔΝΤ

«Στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων . Γνώριζω τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες και η επίσκεψή μου αποσκοπούσε και στο να καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.  Θα συνεχίσω να τονίζω προς τους πιστωτές της Ελλάδας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να έχει η Ελλάδα ξανά μια βιώσιμη οικονομία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.  

« Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι είναι κλειδί το ζήτημα του χρέους για να ανακάμψει η Ελλάδα. Εχουν δίκιο» τόνισε για άλλη μία φορά ο Ομπάμα και πρόσθεσε:  Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις - Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μου.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στους άνεργους και απογοητευμένους νέους τη χώρας, ο Ομπάμα τους προέτρεψε να μέινουν και να παλέψουν στην χώρα τους."Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε.... Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό " είπε χαρακτηριστικά 

Υπάρχει φιλοτιμο

«Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. .. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» είπε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Υπάρχει και Filotimo: Τα Ελληνικά που είπε ο Ομπάμα στην Αθήνα