Ομπάμα: Θεωρούμε τους Έλληνες φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς

"Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης", τόνισε απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία μας, εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλους εκείνους τους εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως, δε, τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του ανθρώπου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και το ναζισμού που άφησε πίσω του ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ανέφερε στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει κύρια αιτία του τον πόλεμο στη Συρία, και την ευρύτερη περιοχή, και το οποίο κάθε άλλο παρά οφείλεται σε δικά μας λάθη.

Εμείς οι Έλληνες, ανέφερε, αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και δικαιοσύνη περιμένοντας την αλληλεγγύη από τους εταίρους μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε την τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα η οποία, όπως είπε, διαπράττει κατά κυριολεξία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

“Όμως κε Πρόεδρε”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα, “η υπεράσπιση των προσφύγων και η εξάλειψη της τρομοκρατίας, προϋποθέτει το τέλος του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος αυτός είναι κοινή υπόθεση των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ρωσίας. Και χαιρόμαστε διότι εσείς, με τη σώφρονα και οραματική πολιτική σας, κατανοήσατε πλήρως αυτή τη μεγάλη αλήθεια και την κάνατε πράξη”.

"Σας προτρέπουμε από εδώ, την Αθήνα, της οποίας αιώνιο σύμβολο είναι ο Παρθενώνας, ο Παρθενώνας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, να συνεχίσετε, και μετά τη λήξη της θητείας σας, να υπηρετείτε τα ίδια ιδανικά. Καθένας γνωρίζει ότι η προσωπικότητά σας θ’ ακτινοβολεί και στο μέλλον. Σ’ αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας σας παρακαλώ να μην ξεχνάτε –για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη- την Χώρα μας. Γι’ αυτό και ολοκληρώνω την αντιφώνησή μου υπενθυμίζοντάς σας αυτό που είχε πει ο Αντρέ Μαλρώ, σ’ εκείνη την μνημειώδη ομιλία του κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, την 28η Μαΐου 1959: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης». Αυτή η «κρυφή Ελλάδα» είναι το δώρο που κατά την επίσκεψή σας σας προσφέρει ο Ελληνικός Λαός, ακριβώς επειδή το θεωρεί αντάξιο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα", κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ομπάμα: Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς

Ο Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλή, "και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς".

"Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεργεσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

"Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή, και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι" πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι "πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό".

"Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών" υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε "μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας", καθώς "το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: "Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας." Και πρόσθεσε: "Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς".

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας "στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές" ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά "Στην υγειά σας".

Ποιοι παρέστησαν στο δείπνο

Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα, και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, το δείπνο ήταν άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν συνοδεύει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του.

Από υπουργούς παρευρέθησαν οι κ.κ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας.

Στο δείπνο παρέστη επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο είχαν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας, ενώ δεν είχαν προσκληθεί βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί.