Χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Όπως διεμήνυσε η Άνγκελα Μέρκελ, τα οικονομικά στοιχεία που θα συνοδεύουν την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι σαφή, ενώ σημείωσε πως το αν τα μέτρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επαρκή ή όχι δεν θα το κρίνει η Γερμανία, καθώς δεν πρόκειται για διμερές θέμα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θέλει η Ελλάδα να αναπτυχθεί, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ ανέφερε πως το αν θα συνεχιστεί η δράση της Task Force στη χώρα μας είναι θέμα της Ελλάδας.
"Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε", δήλωσε η κ. Μέρκελ.-
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως με την Άνγκελα Μέρκελ έγινε ανταλλαγή απόψεων σε μία σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων, ενώ αναφέρθηκε και σε κάτι που του είχε πει στο τηλέφωνο η Γερμανίδα καγκελάριος: “Καλύτερα να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο”.
Κατόπιν, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα επέφερε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλα και απαράδεκτη ανεργία, αδυναμία επίτευξης στόχων, ειδικά σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, και απώλεια σχεδόν του 25% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Όπως διευκρίνισε, γι' αυτό δεν ευθύνονται μόνο “οι ξένοι”, αλλά υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν, καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και αναφέρθηκε ειδικότερα στην αναποτελεσματικότητα του κράτους, την εκτεταμένη διαφθορά και την προκλητική φοροδιαφυγή των πλουσίων στρωμάτων.
Όπως επεσήμανε, δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε, αλλά να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες, εφαρμόζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ηθικό θέμα που αφορά και τους δύο λαούς, αλλά και στο θέμα της Siemens, ζητώντας από την γερμανική πλευρά να συνδράμει την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πάντως πως για τη Γερμανία το θέμα αυτό θεωρείται πως έχει κλείσει, τόνισε όμως πως η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεν το αγνοεί, προαναγγέλλοντας σχετικές συζητήσεις στο μέλλον.