Γερμανικές αποζημιώσεις: Μολών λαβέ του Βερολίνου προς την Αθήνα!

"Το θέμα έχει κλείσει" διαμηνύει σε όλους τους τόνους η Γερμανία μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτόν τον τρόπο να ανάψει το πράσινο φως για δήμευση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου εντός της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η Γερμανία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και τις ευθύνες της, τονίζοντας ρητά "ότι το θέμα έχει κλείσει" αναφερόμενος στο αναγκαστικό δάνειο. Συγκεκριμένα για τις δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου, για κατάσχεση γερμανικών περιουσιών για το Δίστομο, δήλωσε άγνοια.

Ο κ. Ζάιμπερτ, μάλιστα, είπε πως μέχρι τώρα κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν έχει θέσει το θέμα στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σημείωσε ότι ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν θέσει το θέμα στους Γερμανούς ομολόγους τους.

Σε οξύτερο τόνο, ο εκπρόσωπος του CSU (κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ και αδελφού βαυαρικού κόμματος) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, μίλησε στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt, απαντώντας στον κ. Παρασκευόπουλο λέγοντας ότι "σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί. Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50", πρόσθεσε.

Και ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση επί του θέματος και τόνισε πως αν δεν υπάρξει λύση σύντομα, υπάρχει ο δρόμος της Δικαιοσύνης και των διεθνών δικαστηρίων.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, είπε πως η Αθήνα δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί το θέμα.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως "νομίζω ότι αυτό που έγινε χθες ανοίγει τον δρόμο για μία συνεννόηση με τον γερμανικό λαό και κυρίως με τη γερμανική ηγεσία και νομίζω ότι αυτή η συνεννόηση θα γίνει πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε έχει σχέση με κατασχέσεις κ.λπ. "Πολλά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κι όμως μετά από τις πιέσεις δέχεται. Εγώ νομίζω ότι θα δεχθούν να συζητήσουν και αυτή την περίπτωση. Σε περίπτωση που είναι "τοίχος", θα προχωρήσουμε. Σε περίπτωση που βρεθούμε απέναντι σε "τοίχο", δεν το εκτιμώ, δεν εκτιμώ ότι θα βρεθούμε σε "τοίχο", νομίζω ότι και γι’ αυτό το θέμα θα αρχίσει μία συζήτηση. Μια συζήτηση η οποία θα αρχίσει και δεν θα λήξει σε μία ημέρα, αλλά θα αρχίσει μία συζήτηση που ουσιαστικά θα επαναφέρει το θέμα αυτό στην επικαιρότητα. Χωρίς να το λύνει" πρόσθεσε.