Πράσινοι: Φέρνουν στην Ευρωβουλή τις τουρκικές θέσεις για το αέριο

Τροπολογία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που επιθυμεί η Άγκυρα, για το θέμα της έρευνας των υδρογονανθράκων, έφεραν στην Ευρωβουλή μια ομάδα βουλευτών της παράταξης των Ευρωπαίων Πρασίνων, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου.

Η τροπολογία έρχεται ενόψει του κοινού ψηφίσματος που θα εκδώσει αύριο η Ευρωβουλή για τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες του Φιλελεύθερου αναφέρουν ότι η τροπολογία των Πρασίνων αναφέρει: Η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα πρέπει να παράσχει την ευκαιρία για περαιτέρω επαναπροσέγγιση μεταξύ των μερών και να καταστεί τελικά μέρος των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στοχεύοντας στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, κατά έντιμο, βιώσιμο και δίκαιο τρόπο».

Είναι προφανές ότι η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διά της τροπολογίας που υπέβαλε, επιχειρεί να μεταφέρει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας παράλληλα ότι το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους είναι «δικοινοτικό» και όχι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γίνεται δε κατανοητό, ότι ενδεχόμενη έγκριση της εν λόγω τροπολογίας, θα ακυρώσει την ουσία του καταδικαστικού ψηφίσματος κατά της Τουρκίας, αλλά και κάθε έννοια κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Κύκλοι των Πρασίνων δείχνουν πάντως να κατανοούν ότι η εν λόγω τροπολογία αναπαράγει τουρκικές θέσεις και δεν αποκλείουν τελικά να γίνουν δεύτερες σκέψεις.

Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες 72 ώρες, οι διπλωματικές υπηρεσίες της Άγκυρας αλλά και του ψευδοκράτους προέβησαν σε παραστάσεις προς όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, περιλαμβανομένων και των Πρασίνων, με επικεφαλής τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και τον "ΥΠΕΞ" του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος έσπευσε εκ νέου στις Βρυξέλλες για αποτροπή των προνοιών του καταδικαστικού ψηφίσματος.

Ο κ. Μποζκίρ, ο οποίος μίλησε χθες στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας (ΜΚΕ), χαρακτήρισε «μονομερές» το ψήφισμα της Ευρωβουλής, προειδοποιώντας ότι εάν εγκριθεί (σ.σ. χωρίς τροπολογίες), τότε η Άγκυρα θα εκδηλώσει «άμεση αντίδραση». Όπως δε πληροφορείται ο «Φ», η «άμεση αντίδραση» της τουρκικής πλευράς θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν Μποζκίρ και Ναμί, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη ΜΚΕ καταγράφηκαν και πάλι ψηλοί τόνοι, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στη λύση του Κυπριακού και είπε ότι όσα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι τεχνικά έτοιμα θα πρέπει να ανοίγουν, χωρίς να προβάλλονται πολιτικοί όροι.

Τόσο η ιταλική προεδρία, όσο και ο νέος Επίτροπος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιοχάνες Χαν, επιστράτευσαν την πρόσφατη παράγραφο των Συμπερασμάτων που υπενθυμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την κυριαρχία της επί των χωρικών της υδάτων.

Ο Αυστριακός Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», αλλά την ίδια ώρα επανέλαβε την κλασική θέση της Κομισιόν για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη Δικαιοσύνη. Κάλεσε όλους να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού, καθιστώντας σαφές ότι χωρίς οριστική διευθέτηση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ζητείται άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων την ώρα που η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ και θεωρεί «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Ενωτική Αριστερά Τάκης Χατζηγεωργίου απέρριψε το επιχείρημα ότι δήθεν η Τουρκία παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, Κώστας Μαυρίδης, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο ενταξιακός διάλογος τον με την Τουρκία, ενόσω η Άγκυρα δεν αποδέχεται το κράτος δικαίου της ΕΕ.

Πηγή: Φιλελεύθερος