«Κερκόπορτες» στο σύστημα ασφαλείας, καθώς και κρίσιμα «κενά» αξιοπιστίας ως προς την πολιτική του λειτουργία, αναδεικνύουν για το Κοινοβούλιο οι σχετιζόμενες με τη Χρυσή Αυγή εξελίξεις. Επρεπε να γίνουν προφυλακίσεις βουλευτών της Χ.Α. ή να καταστεί αναγκαία έως και έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στα εκεί γραφεία τους, προκειμένου τα αυτονόητα -για το μέγαρο της Βουλής- μέτρα ελέγχου να αρχίσουν να εφαρμόζονται και για τους βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος. Η διαμαρτυρία του (προαλειφόμενου, πλέον, για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου;) Δ. Κουκούτση στην προχθεσινή διάσκεψη των προέδρων, αναφορικά με τον έλεγχο που υφίστανται οι βουλευτές της Χ.Α. αυτές τις ημέρες, είναι ενδεικτική του νέου κλίματος.
Οπως σχολιάζεται, ωστόσο, στους διαδρόμους, η διατήρηση των μέτρων θα δοκιμαστεί από μεθαύριο Δευτέρα, καθώς αρχίζει η τακτική σύνοδος και η προσέλευση των βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα είναι μαζική. «Η φρουρά θα αρχίσει να εφαρμόζει αυτή τη φορά τις εντολές για επιμελή έλεγχο σε εκλεγμένους και σε συνοδούς τους;» λέγεται χαρακτηριστικά. Παραλλήλως εγείρεται θέμα και για δύο ουσιαστικά αφύλακτες θύρες εισόδου: η μία στο ημιυπόγειο, όπου βρίσκεται το καφενείο των αστυνομικών και διάδρομοι πρόσβασης στο υπόλοιπο κτίριο, και η δεύτερη, στο προαύλιο, όπου υπάρχει η είσοδος προς το εντευκτήριο των βουλευτών. Θύρες που, όπως έχει σχολιαστεί στο περιστύλιο, κάποιες φορές έχουν χρησιμοποιηθεί από βουλευτές της Χ.Α. κατά την ανέλεγκτη προσέλευσή τους στο μέγαρο της Βουλής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την αρχική εντύπωση, στη διεύθυνση της Βουλής φαίνεται να υπάρχει «σύγχυση» ως προς το εάν μπορεί ή όχι ο φρούραρχος να παρέμβει μετά πρόσκληση του προέδρου ή του προεδρεύοντος μιας συνεδρίασης, σε περίπτωση που χρειαστεί η παρουσία της ειδικής φρουράς για την απομόνωση ταραχοποιού βουλευτή. Κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή στην οποία απευθύνθηκε η «Καθημερινή» αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόβλεψη εισόδου του φρούραρχου στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται πως για την αντιμετώπιση εκτός ελέγχου βουλευτών της Χ.Α., ο προεδρεύων Γ. Δραγασάκης είχε ζητήσει την παρέμβαση του φρούραρχου – η οποία και δεν κρίθηκε τελικώς αναγκαία, καθώς οι ασχημονούντες πρόλαβαν να εξέλθουν της αιθούσης. Εκτοτε, πάντως, οι βουλευτές της Χ.Α. κάθε που δημιουργούσαν πρόβλημα, χλεύαζαν το προεδρείο που τους παρατηρούσε, με τη φράση «ναι, καλά, φωνάξτε τον φρούραρχο».
Σημειώνεται, επίσης, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ότι άνευ επιπτώσεων έμεινε και το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά περιστατικό, προ πολλών μηνών, με τη βιντεοσκόπηση, από άγνωστο εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, σκηνοθετημένων επεισοδίων, εντός της Ολομέλειας, από σύσσωμη την Κ.Ο. της Χ.Α., προκειμένου το υλικό να διαδοθεί για επικοινωνιακούς λόγους μέσω Διαδικτύου και τηλεοράσεων: ο πρόεδρος της Βουλής, μετά τον δικαιολογημένο θόρυβο, εμφανίστηκε μέσω συνεργατών του να διατάσσει έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας όμως ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν.