Γιατί ο Μιχαλολιάκος προφυλακίστηκε, ενώ ο Κασιδιάρης όχι;

Κατηγορηματικά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Χρυσής Αυγής και του ιδίου προσωπικά σε εγκληματικές ενέργειες ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην απολογία του στον ανακριτή, όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό 40 λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως αυτή αφορούσε τη μετακίνησή του για την επόμενη μέρα, καθώς ο Γ. Λαγός “επικοινωνεί για τα μέτρα ασφάλειας των μετακινήσεών μου με τον αρμόδιο αστυνομικό Διευθυντή”.

Για τις 13 κλήσεις προς τον Γιώργο Πατέλη από σταθερά τηλέφωνα που χρεώνονται στο όνομά του, ο Ν. Μιχαλολιάκος απάντησε πως οι κλήσεις αυτές έγιναν από τα γραφεία του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος “αποδεδειγμένα” δε βρισκόταν στα γραφεία εκείνη την ώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για συκοφαντία, ενώ για παλαιότερη δήλωσή του πως “θα βγούμε στους δρόμους και τότε θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος”, ισχυρίστηκε πως εννοούσε ότι “θα προβούμε στις νόμιμες κατά το Σύνταγμα συναθροίσεις-συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας”.

Στο τέλος της απολογίας ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου: “Μετ' ακρόασή του και των συνηγόρων του, προτείνω να κρατηθεί προσωρινά, διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως (συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχος της οργάνωσης και δυνατότητα κατεύθυνσης των εναπομεινάντων μη εισέτι εντοπισθέντων μελών αυτής) κρίνεται πιθανό, εάν αφεθεί ελεύθερος, να τελέσει νέα εγκλήματα”.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως αποκαλύπτει η ίδια ιστοσελίδα, στην απολογία του κάνει λόγο για “ξεκάθαρα πολιτική” δίωξη, σημειώνοντας πως μοναδικός λόγος της δίωξής του είναι η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής και τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχει στις δημοσκοπήσεις στην υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας.

Χαρακτήρισε ακόμα “ανοησίες και φαντασιοπληξίες” τα περί στρατιωτικής δομής της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας πως η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα που εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά τον εθνικισμό των Ελλήνων και απορρίπτοντας οποιαδήποτε ταύτιση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, όπως άλλωστε έκανε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Καταδίκασε εξάλλου κάθε πράξη βίας και υπογράμμισε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με καμία πράξη βίας, ενώ αρνήθηκε και την στρατιωτική ή παραστρατιωτική δράση της.

Στο τέλος της απολογίας, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Μαυροπούλου, χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αφέθηκε ελεύθερος ο Ηλίας Κασιδιάρης, σημειώνει: “Αφού ακούσαμε τον κατηγορούμενο και το συνήγορό του επιβάλλουμε τους περιοριστικούς όρους

1) της εγγυοδοσίας, ποσού 50.000 ευρώ
2) της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα”.

Στη δική του απολογία, ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε την εμπλοκή του όχι μόνο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και στην επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, σχολιάζοντας μάλθστα ειδικά για τη δολοφονία του Φύσσα πως "ποτέ δε θα τη σχεδιάζαμε, γιατί απλούστατα με αυτόν τον τρόπο θα αυτοκτονούσαμε πολιτικά". Μάλιστα, "κάρφωσε" τον Γιώργο Πατέλη, υποστηρίζοντας πως κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες που έχουν καταγραφεί πριν και μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι είχε έντονο διάλογο με τον Πατέλη, απαιτώντας να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για το τι πράγματι είχε συμβεί, ώστε να γνωρίζει αν υπάρχει οποιαδήποτε ανάμιξη ή εμπλοκή της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας στο περιστατικό, αφού "όπως φαινόταν δεν μου είχε πει όλη την αλήθεια".

Η εισήγηση του Εισαγγελέα για την προφυλάκιση του βουλευτή Γιάννη Λαγού αναφέρει ότι "υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και από τα χαρακτηριστικά της πράξης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με δυνατότητα συνέχισης με την διοχέτευση εντολών και διαταγών προς τέλεση πράξεων βίας -τουλάχιστον σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης - στα μέλη της οργάνωσης που ακόμη παραμένουν σε ετοιμότητα δράσης και υπακοής τις εντολές του, κρίνεται πιθανό εάν αφεθεί ελεύθερος να τελέσει νέα ομοειδή εγκλήματα".

"Άδικη" και "πολιτική" χαρακτήρισε τη δίωξή του στην απολογία του ο Χρήστος Παππάς, παρατηρώντας πως δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη δική του συνομιλία στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνει η δικογραφία.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής αποκήρυξε τον Χίτλερ κατά την απολογία του, σημειώνοντας ότι "πολιτικά και ιδεολογικά δεν μπορώ να έχω αυτές τις πεποιθήσεις με ξένους εχθρούς που έβλάψαν την πατρίδα μου". Ερωτηθείς μάλιστα κατόπιν για τα σχετικά με τον εθνικοσοσιαλισμό αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ανατολή Ιωαννίνων, υποστήριξε πως πολλά από αυτά είναι συλλεκτικά διαφόρων περιόδων, καθώς είναι συλλέκτης, ενώ ισχυρίστηκε πως "σε κάθε περίπτωση, αφορούν διάστημα πολύ παλιό, όταν ήμουν 18 με 20 ετών".

Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, κατά την εισαγγελική κρίση, πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς "από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα κατασχεθέντα στην οικία του έγγραφα, τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου και ειδικότερα την εμφάνιση αυτού στις αστυνομικές αρχές μετά την παρέλευση ικανού χρόνου από την σύλληψη των λοιπών κατηγορουμένων, το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, προκύπτει η εξακολουθητική, συστηματική και συντονισμένη δράση του, με την θέση του ηγετικού στελέχους στην οργάνωση και η δυνατότητα καθοδήγησης και κρίνεται με βάση τα ανωτέρω χαρακτηριστικά ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει νέα εγκλήματα".

Όσο για τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη, υποστήριξε πως πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά 15-20 λεπτά μετά το συμβάν, και κατόπιν ενημέρωσε τον περιφερειάρχη του, Γιάννη Λαγό, ενώ για τις απανωτές κλήσεις από τα γραφεία του κόμματος προς το σταθερό του τηλέφωνο ισχυρίστηκε πως τις έκανε ο ίδιος προς τη σύζυγό του, καθώς την επόμενη μέρα μετά το φόνο του Παύλου Φύσσα εργάστηκε εκεί.

Ο Γ. Πατέλης κρίνεται από τον Εισαγγελέα ως "σημαντικό μέλος" της εγκληματικής οργάνωσης και σε βάρος του οποίου προκύπτει σημαντική εμπλοκή, με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις πριν και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κατά την εισήγηση για προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου, ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, καθώς εμφανίζει "διαρκή και αδιάλειπτη ενεργοποίηση του στον πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας τυγχάνει σημαντικό μέλος με ευρείες αρμοδιότητες αναφορικώς με τις δομές και καθοδήγηση του τοπικού παραρτήματος Νίκαιας".

Για την αστυνομικό Βενετία Πόπωρη ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε προφυλάκιση, θεωρώντας ότι είναι ύποπτη διάπραξης νέων αδικημάτων, "όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, προσπάθεια απόκρυψης από την υπηρεσία της, της ιδιότητας μέλους της οργάνωσης, κατοχή μεγάλου αριθμών όπλων και πυρομαχικών, που εξυπηρετούν τους εγκληματικούς σκοπούς της οργάνωσης που στρέφεται σε βάρος πολλών παθόντων".

Όλα πάντως τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που απολογήθηκαν υποστήριξαν πως δεν υπάρχει καμία προτροπή για ομοιόμορφη εμφάνιση στους οπαδούς της, ενώ τόνισαν πως η παράταξη δεν έχει άλλα έσοδα, πλην της νόμιμης κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, όλοι αρνήθηκαν ενώπιον των ανακριτών ότι έχει βαρύτητα η γνώμη του αρχηγού του κόμματος στη λήψη αποφάσεων, επικαλούμενοι το καταστατικό που ενέκρινε ο Άρειος Πάγος το οποίο προβλέπει ψηφοφορίες από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με την αρχή της πλειοψηφίας. Ο μόνος που παρεξέκλινε από τη γραμμή αυτή ήταν ο Ηλίας Παναγιώταρος, που παραδέχθηκε πως "στην λήψη ιδιαιτέρως σοβαρών αποφάσεων η άποψη του κ. Μιχαλολιάκου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και λαμβάνεται υπόψη. Π.χ. παραμονές 28ης Οκτωβρίου 2012 με δική του απόφαση δόθηκε εντολή προς όλες τις τοπικές, μέλη, στελέχη, πυρήνες να μην καταθέσει κανένας στεφάνι πουθενά σε ολόκληρη την επικράτεια προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με πολιτικούς αντιπάλους".