Η σύλληψη των ηγετών ενός νόμιμα εκλεγμένου κοινοβουλευτικού κόμματος είναι άνευ προηγουμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αποτελέσει όμως μία “επανάσταση” ή θα γυρίσει μπούμερανγκ για την ελληνική κυβέρνηση; Αυτό το ερώτημα θέτει σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο τεύχος του Σαββάτου το περιοδικό The Economist, αναφερόμενο στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Στο άρθρο, αφού περιγράφονται οι συλλήψεις και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, σημειώνεται: “Η επιτυχία της εξάρθρωσης θα εξαρτηθεί από το αν ο εισαγγελέας έχει μία “δεμένη” υπόθεση στα χέρια του. Αν μπορεί να αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε δολοφονία και ληστείες (και φαίνεται πως υπάρχουν πολλά στοιχεία), τότε οι συλλήψεις θα είναι νόμιμες και μπορούν να ενισχύσουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Αν όχι, τότε πιθανόν να εκληφθεί ως μία αδέξια ή ακόμα και αντιδημοκρατική προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος σε ένα πολιτικό κίνημα που, όσο αποκρουστικό κι αν είναι, απολαμβάνει σημαντικής λαϊκής υποστήριξης”.
Σύμφωνα με τον Economist, η αισιόδοξη άποψη είναι ότι ο πρωθυπουργός, αν νιώσει πως από την υπόθεση αυτή ενισχύεται η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μπει στον πειρασμό να προκηρύξει εκλογές για την άνοιξη του 2014, ελπίζοντας να βγει με μία ενισχυμένη και πιο σταθερή κυβέρνηση, γεγονός το οποίο θα τον βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
“Η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς και να καλύψει τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων νέων περικοπών στο Δημόσιο και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τουλάχιστον, ο κ. Σαμαράς τώρα κέρδισε πόντους με την απρόσμενα αυστηρή κίνησή του κατά των νεοναζί”, σχολιάζει ο Economist.