Ενιαία θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα κοινοβουλευτικά ζητήματα του αφορούν στη Χρυσή Αυγή, και όχι “φέτα-φέτα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης σε δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, καταδεικνύοντας μία διάσταση απόψεων με την κυβερνητική πρόταση για διακοπή της καταβολής των αποζημιώσεων των υπόδικων βουλευτών.
Αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δε θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία μεμονωμένα για τη διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ή για τις αποζημιώσεις των βουλευτών, αλλά θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν παράλληλα με θέματα άρσης ασυλιών, το ενδεχόμενο αναπλήρωσης εδρών, και γενικά τα ονομαζόμενα “βουλευτικά προνόμια”, ενώ ειδικά για τις αποζημιώσεις των βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως θα πρέπει κάθε περίπτωση να εξεταστεί ξεχωριστά και ανάλογα με τις κατηγορίες που βαρύνουν τον κάθε βουλευτή.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν ετέθη επιμέρους ζήτημα που να έχει σχέση με την περικοπή αποζημιώσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που είναι υπόδικοι, ενώ τόνισε πως τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και να καταθέσουν άπαντες τις απόψεις τους.
Αργότερα, ο κ. Βούτσης προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης σε κόμματα με στελέχη που εμπλέκονται σε κακουργήματα, με την οποία θα αναφέρεται ξεκάθαρα πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά συγκεκριμένα τη Χρυσή Αυγή, και δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Εξάλλου, δύσκολα θα καταστεί εφικτή ούτως ή άλλως η εφαρμογή οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής κύρωσης κατά της Χρυσής Αυγής, εφόσον δεν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, και άρα αρκετοί βουλευτές εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή είναι ακόμα πρόωρη. Την άποψη αυτή φέρεται μάλιστα να υποστήριξε στη Διάσκεψη των Προέδρων και ο Παναγιώτης Μελάς, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Εν τω μεταξύ, φάκελοι για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για άλλα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται και δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα. Πρόκειται για αδικήματα όπως η παράνομη οπλοκατοχή, για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς γι΄αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας.