“Αποκεφαλισμένο το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας”

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της προφυλάκισης του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με τα ξένα μίντια να μιλούν για "πρωτοφανή πράξη".

"Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας βρίσκεται σε χάος. Αποκεφαλισμένο από την ηγεσία του, σε θέση μειονεκτική και καλούμενο να αντιμετωπίσει σειρά επιζήμιων αποκαλύψεων, είναι δύσκολο να δει κανείς τη Χρυσή Αυγή να μπορεί να αντιδράσει" γράφει το BBC. Το βρετανικό δίκτυο φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για τη ΧΑ με συνεντεύξεις από πρώην μέλη της αλλά και μαρτυρίες μεταναστών που έχουν δεχτεί επιθέσεις. Στις συναντήσεις της Χρυσής Αυγής "όλοι στέκονταν προσοχή όταν ο αρχηγός έμπαινε μέσα. Μιλούσαν για ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων και ανθρώπων με σκούρο χρώμα δέρματος" αναφέρει. Μάλιστα λέει ότι "η υποτιθέμενη σύμπραξη της αστυνομίας" καθυστέρησε τη δράση κατά της ΧΑ.

"Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας, Χρυσή Αυγή, προφυλακίστηκε για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία σκόρπισε τον τρόμο στους δρόμους της χώρας" γράφει ο βρετανικός Guardian.

Για "πρωτοφανή τέτοια πράξη" εδώ και δεκαετίες κάνει λόγο το Reuters σχολιάζοντας το θέμα της προφυλάκισης.

Ερωτήματα για το κατά πόσον οι συλλήψεις αυτές θα φέρουν αποτέλεσμα εκφράζουν οι New York Times λέγοντας ότι μπορούν να γίνουν "μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης και εάν θα καταλήξει να προκαλέσει συμπάθεια για τη Χρυσή Αυγή, μία από τις πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης".

" Χρειάστηκε μόνο μερικές ώρες για να αποκεφαλίσει την ΧΑ, που επί δύο χρόνια δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα της χώρας" γράφει η γαλλική Le Monde.

H προφυλάκιση Μιχαλολιάκου "προωθεί τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εξαρθρώσει τη Χρυσή Αυγή" αναφέρει το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera.

"Η ΧΑ διαφεύγει από τους κριτές της" είναι ο τίτλος του άρθρου της Le Figaro.

"Ακόμη και οι ίδιοι οι τρεις βουλευτές εξεπλάγησαν με την απόφαση του ανακριτή. Βγήκαν από την πρώην σχολή Ευελπίδων χωρίς κανείς να τους περιμένει και έφυγαν με ταξί…" γράφει επικριτικά η γερμανική Tageszeitung.

"Η απόφαση των ανακριτών και εισαγγελέων σχολιάζεται από τους αναλυτές ως χτύπημα για την κυβέρνηση" λέει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.