Σαμαράς: Η Χρυσή Αυγή θα απομυθοποιηθεί πλήρως

Τη διαβεβαίωσή του ότι η Χρυσή Αυγή θα απομυθοποιηθεί πλήρως έδωσε, μιλώντας στην American Jewish Committee, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αποσπώντας το χειροκρότημα των μελών της εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

“Οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: “Eμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη, που κάνει τη δουλειά της”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι νεοναζί, αλλά είναι τα οικονομικά προβλήματα και η υψηλή ανεργία, που τους ώθησαν στο να την επιλέξουν.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στα μέλη του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπυ τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, αλλά και την αισιόδοξη προοπτική της. "Η χώρα περνά μακρά κρίση για 6η συνεχή χρονιά. Το ΑΕΠ της έχει μειωθεί κατά 25%, η ανεργία έχει φθάσει στο 27% και στους νέους το 60%, οι πολίτες έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 40%. Η κατάσταση συγκρίνεται μόνο με την κρίση στην αμερική την δεκαετία του 1930. Οι Έλληνες, όμως, έδειξαν υπομονή και αποφασιστικότητα και η χώρα βγαίνει βήμα-βήμα από την κρίση", σημείωσε, παρατηρώντας ωστόσο πως μία κατηγορία Ελλήνων παρασύρθηκε από το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό.

Οι εκπρόσωποι του American Jewish Committee επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κ. Σαμαρά, ενώ ο ισχυρός άνδρας της οργάνωσης Ντέιβιντ Χάρις τόνισε ότι "οι αποφάσεις που παίρνει ο πρωθυπουργός είναι δύσκολες, ωστόσο ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του κάνουν το καλύτερο δυνατό για την χώρα". Στο τέλος έκανε χιούμορ, λέγοντας ότι για τις στιγμές που χαλαρώνει - "αν και γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν"- του κάνει δώρο την αμερικανική κωμική σειρά Seinfield, στην οποία πρωταγωνιστεί μία παρέα εβραίων και η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Εβραίους της Αμερικής. Επίσης του έκανε δώρο έναν αναμνηστικό πάπυρο που βεβαιώνει ότι η Επιτροπή τον θεωρεί καλό της φίλο.