Το πόρισμα - φωτιά του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ήταν αυτό που συνέθεσε το παζλ των παρανομιών και κατέληξε στο απόλυτο συμπέρασμα ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση ανοίγοντας τον δρόμο για τις συλλήψεις και την ποινική δίωξη σε βάρος τουλάχιστον 32 στελεχών της, μεταξύ των οποίων του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Η. Κασιδιάρη, Γ. Λαγού, Η. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου οι οποίοι και συνελήφθησαν, καθώς και του Χρ. Παππά ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη.
Οι συλληφθέντες, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής δεν προέβαλαν αντίσταση, ενώ οι αρχές θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να πέσει στα χέρια τους και ο βουλευτής Παππάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργεί ως εν δυνάμει υπαρχηγός της οργάνωσης και μετά από συνεννόηση με τον Μιχαλολιάκο έγινε άφαντος για να συντονίσει τις κινήσεις για την εξαφάνιση πειστηρίων από την εγκληματική τους δράση.
Οι συλληφθέντες «δέθηκαν» από τον λεγόμενο σούπερ «κοριό» της Αντιτρομοκρατικής που έχει καταγράψει εκατοντάδες αποκαλυπτικές συνομιλίες στις οποίες περιγράφεται η σκληρή ιεραρχική δομή της ΧΑ. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση στις Αρχές είναι η ελαφρότητα και ενίοτε το θράσος των πρωταγωνιστών που δεν δίσταζαν να περιγράφουν σε συνομιλίες τους σχεδόν απροκάλυπτα τις προθέσεις και τα εγκληματικά τους σχέδια. Μάλιστα, όπως εξηγούσε ανώτατος παράγων, στις καταγεγραμμένες συζητήσεις ξεχειλίζει το μίσος και η αλαζονεία των πρωτοπαλίκαρων της Χ.Α. που έφταναν στο σημείο να χλευάζουν τα αθώα θύματά τους και να χρησιμοποιούν χουλιγκανικούς όρους και γλώσσα υποκόσμου.
Για τους συλληφθέντες βουλευτές εντός των ημερών συνέρχεται η Ολομέλεια της βουλής για να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας που τους παρέχει ο νόμος ενώ αναμένεται να ζητηθεί από τη βουλή η επιστροφή της κρατικής χρηματοδότησης που έχει ήδη εισπράξει η οργάνωση και εφόσον δεν την επιστρέψει θα ξεκινήσει αμέσως διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης των πάσης φύσεως περιουσιακών της στοιχείων.
Η μυστική σύσκεψη υπουργών - εισαγγελέων
Της σύλληψης είχε προηγηθεί σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής με τους κ. Αθανασίου, Δένδια, Μιχελάκη και Βορίδη για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτή τη σύσκεψη ετέθη για πρώτη φορά επισήμως θέμα σύλληψης και βουλευτών της οργάνωσης. Άλλωστε ο υπ. Δικαιοσύνης είχε πληροφορηθεί ότι ο αντεισαγγελέας Χ. Βουρλιώτης είχε ολοκληρώσει το πόρισμά του για τη Χρυσή Αυγή και αυτό που απέμενε ήταν η αποστολή του στην ΕΛ.ΑΣ. και η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.
Λίγο πριν από τις έντεκα το βράδυ ο υπ. Δικαιοσύνης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την πρόοδο των ερευνών, σημειώνοντας ότι από την εικόνα που είχε εκείνη τη στιγμή από τους εισαγγελείς είναι πως τεκμηριώνεται πλέον η κατηγορία για δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διαλύσει το ναζιστικό μόρφωμα διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι ανάγκη να είναι όλοι προσεκτικοί προκειμένου να μην υπάρξει το φαινόμενο να συλληφθούν κάποιοι και μετά από λίγα 24ωρα να απελευθερωθούν, επειδή ήταν ελλιπή τα στοιχεία.
Γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης
Πάντως για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης, τα οποία έχουν εκδοθεί όλα με την ίδια αιτιολογία και αφορούν «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» στήθηκε γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση, στην οποία έλαβαν μέρος τουλάχιστον 25 κλιμάκια από διαφορετικές υπηρεσίες της Ασφάλειας, πάντα υπό την καθοδήγηση της Αντιτρομοκρατικής.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Έθνους, η σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη στην περιοχή του Πικερμίου, έγινε ταυτόχρονα με τη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Πεύκη. Παρουσία εισαγγελέα εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης και πέρασαν χειροπέδες στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Όπως έγινε γνωστό δεν πρόβαλε αντίσταση και επέλεξε να κρατήσει το στόμα του κλειστό μάλιστα αιφνιδιάστηκε από την επιχείρηση και συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές «πιάστηκε στον ύπνο» με τις πιτζάμες.
Υπό άκρα μυστικότητα και με διαδικασίες - εξπρές το πόρισμα
Πριν από την έκδοση του πορίσματος προηγήθηκαν διαδικασίες με άκρα μυστικότητα στην προσπάθεια των εισαγγελικών και διωκτικών αρχών να αιφνιδιάσουν και να μη γίνει αντιληπτό στα ΜΜΕ πότε θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις.
Στις επικοινωνίες που είχε ο Χ. Βουρλιώτης με δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής, παρέπεμπε σε νέες ανακριτικές ενέργειες, οι οποίες θα γίνονταν από την επόμενη εβδομάδα, στην προοπτική κλήσης νέων μαρτύρων και νέων προανακριτικών ενεργειών. Στην πραγματικότητα, συνέτασσε το πόρισμα για να ακολουθήσει το μπαράζ των συλλήψεων. Έλεγε μάλιστα ότι την επόμενη ημέρα θα έφευγε εκτός Αθηνών και ότι η υπόθεση είχε ακόμα μέλλον.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη υποστήριζε όλες αυτές τις ημέρες ότι δεν έχει την παραμικρή επαφή με τον αντεισαγγελέα ΑΠ για την υπόθεση και δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο προσπαθώντας να κρατήσει όλους σε απόσταση.
Υπό άκρα μυστικότητα επιχειρήθηκε να κρατηθεί και το περιεχόμενο της έκτακτης και επείγουσας σύσκεψης που έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην Εισαγγελία του ΑΠ, για να παραγγελθεί την επομένη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη γνωστή αναλυτική ανακοίνωση των εφέδρων αξιωματικών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αυτή έγιναν οι πρώτες μυστικές συζητήσεις για τον χειρισμό που θα ακολουθήσει στην όλη υπόθεση ενόψει της σοβαρότητας και της ανάγκης να υπάρχει απόλυτος αιφνιδιασμός.
Στο πλαίσιο της παραπλάνησης των ΜΜΕ αναφέρθηκε ως επιχείρημα και το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στη λογική ότι δεν θα μπορούσε να γίνει μια τόσο σοβαρή ενέργεια απόντος του πρωθυπουργού.
Τέσσερις φορές έχει συλληφθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος
Σαν έτοιμος από καιρό αντιμετώπισε τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που έφτασαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς αφέθηκε στα χέρια των αξιωματικών της ΕΛΑΣ για να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό όχημα και από εκεί στο κομβόι των τζιπ της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στη ΓΑΔΑ, χωρίς να φέρει καμία αντίσταση.
Πάντως για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί πως ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι «εξοικειωμένος» με τη διαδικασία της σύλληψης. Για πρώτη φορά συνελήφθη τον Ιούλιο του 1974 έξω από τη βρετανική πρεσβεία στο Κολωνάκι. Το 1976 συνελήφθη ξανά για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του εκτελεσθέντα από τη 17 Νοέμβρη βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.
Στις 31 Ιουλίου 1978, ανακοινώθηκε η σύλληψή του μαζί με ομοϊδεάτες του για σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα καθαιρέθηκε από τον βαθμό του αξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων. Αρχικά παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου 774/78 «περί καταστολής της τρομοκρατίας» σε βαθμό κακουργήματος.
Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε στο πενταμελές Εφετείο για παράβαση του νόμου 495/76 «περί όπλων και εκρηκτικών υλών» ως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί τους Α. Καλέντζη, Α. Πρωτοπαπά, Θ. Παπουτσά, Λ. Παξινόπουλο, Ν. Τσάμη, Ι. Γιαννόπουλο και συντονιστή τον λοχαγό Τζαβέλα. Έπειτα από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών.
Η χθεσινή σύλληψή του ήταν η τέταρτη, αλλά και η πιο σοβαρή στην πορεία του...
Όλες οι εξελίξεις στο news.gr