Αλιβιζάτος: Μπορεί η Βουλή να λειτουργήσει με 299 βουλευτές

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόκλησης γενικών εκλογών από μαζικές παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ξεκαθάρισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο συνταγματολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει νομικό κενό στην περίπτωση της αντικατάστασης του βουλευτή Επικρατείας, καθώς ο νόμος κάνει λόγο για επαναληπτικές εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες, όμως οι έδρες Επικρατείας δεν προέρχονται από κάποια περιφέρεια, όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να προκληθούν με αυτόν τον τρόπο γενικές εκλογές.

Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι βάσει Συντάγματος μπορεί η Βουλή να λειτουργήσει και με λιγότερους από 300 βουλευτές (συγκεκριμένα, το Σύνταγμα κάνει λόγο για 200-300 έδρες), και άρα είναι πιθανό η έδρα αυτή απλά να μείνει κενή.

Παράλληλα, ο συνταγματολόγος πρότεινε, αν η Χρυσή Αυγή πραγματοποιήσει τις “απειλές” της για συνεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, να περάσει στη Βουλή νομοσχέδιο που να προβλέπει πως σε περίπτωση καταχρηστικών παραιτήσεων βουλευτών δε θα γίνονται επαναληπτικές εκλογές, κάτι που όπως εκτίμησε δεν αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας.

Τέλος, ο κ. Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι ακόμα κι αν κάποιος βουλευτής καταδικαστεί από δικαστήριο και οδηγηθεί στη φυλακή, δε χάνει την έδρα του στη Βουλή, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει η απόφαση να είναι τελεσίδικη.