Τι θα γίνει αν παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής;

Φουντώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μαζικής παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά και το σημερινό μήνυμα του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι “όλα είναι ανοιχτά”.

Τι ακριβώς θα συμβεί όμως αν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όντως παραιτηθούν από τις έδρες τους;

Πάντως, όχι εθνικές εκλογές. Στην περίπτωση που τελικά οι 18 βουλευτές προχωρήσουν σε παραιτήσεις, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές μόνο στις 15 περιφέρειες από τις οποίες έχουν εκλεγεί οι συγκεκριμένοι βουλευτές. Πρόκειται για τις εξής περιφέρειες:

A' Αθηνών
Β' Αθηνών
Α' Πειραιώς
Β' Πειραιώς
Αττικής
Α' Θεσσαλονίκης
Β' Θεσσαλονίκης
Αχαΐας
Μαγνησίας
Λαρίσης
Μεσσηνίας
Σερρών
Ευβοίας
Αιτωλοακαρνανίας
Κορινθίας

Ωστόσο, “γρίφο” αποτελεί το πώς θα καλυφθεί η θέση του Χρήστου Παππά, που είναι βουλευτής Επικρατείας, καθώς στο σημείο αυτό υπάρχει συνταγματικό κενό, δηλαδή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Υπάρχει η άποψη ότι η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας οδηγεί σε εθνικές εκλογές, ενώ μία άλλη άποψη υποστηρίζει πως η θέση αυτή καλύπτεται από το πρώτο κόμμα της Βουλής. Υπάρχει και μία ακόμα άποψη, σύμφωνα με την οποία η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με 299 βουλευτές.

Πάντως, μία άλλη θεωρία που φαίνονται να ασπάζονται πολλοί συνταγματολόγοι είναι ότι την έδρα αυτή την παίρνει το κόμμα που κατά τις τελευταίες εκλογές είχε το μεγαλύτερο υπόλοιπο στην κατανομή των εδρών Επικρατείας, δηλαδή εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ακόμα και αν αποφασιστούν μαζικές παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δεν είναι βέβαιο αν αυτές θα αφορούν όλους τους βουλευτές ή κάποιους από αυτούς, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος ενδεχομένως να επιλέξει να διατηρήσει τουλάχιστον δέκα έδρες στη Βουλή, ώστε η Χρυσή Αυγή να διατηρήσει το δικαίωμα να καταθέτει επίκαιρες ερωτήσεις κανονικά και να μπορεί να έχει εισηγητές σε νομοσχέδια.