Ανησυχία και προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου από την "διακήρυξη" των εφέδρων που καλούν "στρατό και λαό" ούτε λίγο ούτε πολύ σε πραξικόπημα. Μόλις έγινε γνωστή η δημοσιοποίηση της "διακήρυξης" ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός και λίγο μετά υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούνται στενά κινήσεις στο στράτευμα.
Η κυβέρνηση δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι "η δημοκρατία είναι οχυρωμένη και δεν κινδυνεύει από την ανοησία των ολίγων" στην πραγματικότητα όμως παρακολουθεί πολύ στενά τις όποιες κινήσεις και στο στράτευμα και στην αστυνομία. Άλλωστε η ύπαρξη τέτοιων θυλάκων δεν ήταν άγνωστη. Επιτελείς του Μαξίμου βεβαιώνουν ότι η πολιτική ηγεσία αλλά και η ηγεσία του στρατεύματος έχουν αντίληψη του προβλήματος" το οποίο είναι μεν σοβαρό αλλά πολύ μικρής εμβέλειας".
Πάντως αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι η χρονική συγκυρία που επέλεξαν οι έφεδροι να δημοσιοποιήσουν την συγκεκριμένη "διακήρυξη".
Ακριβώς την χρονική στιγμή που οι έρευνες για τη Χρυσή Αυγή αποκαλύπτουν την ύπαρξη παραστρατιωτικής οργάνωσης με την συμμετοχή νυν και πρώην στρατιωτικών.
"Η συντριπτική πλειοψηφία" όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις "είναι προσηλωμένη στη Δημοκρατία μας" τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου και προσέθεσε πως εάν υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι ένας "πολύ μικρός" αριθμός, και θα "αντιμετωπίσουν τις συνέπειες".
"Η κυβέρνηση -σημειώνουν πάντως κυβερνητικοί παράγοντες - δεν επιθυμεί αναταραχή στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Αστυνομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει εκκαθάριση όπου αποδειχθεί πως αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή απλοί αστυνομικοί είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή ή σχεδιάζουν κινήσεις πέρα και έξω από την συνταγματική νομιμότητα".
Στο μεταξύ ευθεία επίθεση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάνει η οργάνωση Εφέδρων Καταδρομέων ΚΕΕΔ και τονίζει, σε νέα ανανκοίνωσή της ότι δεν προαναγγέλονται πραξικοπήματα.
Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπό την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Παναγιώτα Φάκου, ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Σακελάκος αλλά και ο κ. Κ. Τζαβέλας εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα που προκάλεσε συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, φέρει τον τίτλο: "Οι έφεδροι ειδικών δυνάμεων ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης!!!!Διακήρυξη Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων της 28ης Σεπτεμβρίου 2013!! Συμπαράταξη λαού στρατού!!!!" και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης του όλου θέματος και δυνατότητες εισαγγελικής παρέμβασης.
Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως "οι Έφεδροι των Ειδικών Δυνάμεων και ο Ελληνικός Λαός σε εφαρμογή του Άρθρου 120 του Συντάγματος απαιτούν" μεταξύ άλλων "άμεση παραίτηση της κυβέρνησης λόγω αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα σε Εργασία (άρθρο 22), Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αναστολή εφαρμογής μνημονιακών νόμων, αναστολή πλειστηριασμών, απολύσεων, κ.ά".