Ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος που μετατρέπονται σταδιακά σε οικονομικό αποτέλεσμα αλλά οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά εκτίμησε ότι "είναι πολύ πιο κρίσιμο και σημαντικό να ολοκληρώσουμε έγκαιρα - τουλάχιστο στη συνείδησή μας και εν συνεχεία στον εθνικό μας διάλογο- το δικό μας «Μνημόνιο». Ένα Μνημόνιο αξιοπιστίας, σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας και διαρκούς, μέσω των γενεών, αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσει τις τεχνοκρατικές «εντολές». Η εφαρμογή τους τείνει εκ των πραγμάτων να ολοκληρωθεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τελική λογοδοσία απευθύνεται τελικά, όχι στους δανειστές μας, αλλά στην κοινωνία, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας. Οι εύκολες λύσεις του παρελθόντος και η επίκληση απρόσωπων εχθρών ή σωτήρων από το εξωτερικό δεν υπάρχουν. Το τίμημα αποκατάστασης της μακροοικονομικής ισορροπίας και αξιοπιστίας είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχουν περιθώρια για παλινδρομήσεις ή δισταγμούς".
Σύμφωνα με τον Αλ. Τουρκολιά "είναι κρίσιμο να διαφυλαχθούν οι προϋποθέσεις και αναγκαίες συνθήκες, ώστε να μετουσιωθούν σε θετική ενέργεια οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και σε αυτή τη λογική δεν πρέπει να υπάρχουν υπαναχωρήσεις ή κοντόφθαλμες τοποθετήσεις: σε οποιοδήποτε επίπεδο, κάτω από οποιαδήποτε αφετηρία. Και σε ό,τι αφορά στο «επιχειρείν», η συστράτευση πρέπει να μας αφορά όλους.
Ακόμα και όταν οι αποφάσεις μας υπακούουν στη λογική των αριθμών πρέπει, με αίσθημα ευθύνης, να λαμβάνεται υπόψη και ο αντίκτυπος στο ψυχολογικό κλίμα, με τις ερμηνείες ή παρερμηνείες, που επέρχονται από κάθε επιχειρηματική κίνηση".