Βενιζέλος: Πολιτική αυτοκτονία για τη Χρυσή Αυγή η πρόκληση εκλογών

Aπόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής να παραιτηθεί σύσσωμη από τη Βουλή, προκειμένου να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες, θα συνιστούσε "ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας" για την ΧΑ, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

"Αυτό δεν είναι απειλή, είναι μία σπουδαία ευκαιρία", προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας πως οι ενδεχόμενες κάλπες θα στήνονταν μονάχα σε 15 επίμαχες εκλογικές περιφέρειες και θα αποτελούσαν "μία σπουδαία ευκαιρία για το αποκαλούμενο κοινοβουλευτικό τόξο να οργανώσει μία ενωμένη αντίδραση στη Χρυσή Αυγή".

Σημειώνεται πως η ΧΑ δεν έχει επισήμως παραδεχτεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης των 18 βουλευτών της. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι ένα σενάριο που έχει τεθεί στους κόλπους του κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν την πτώση της εκλογικής επιρροής της Χρυσής Αυγής έπειτα από τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δυνατά νομικά μέσα για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων ερευνών πάνω σε πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως παράνομη χρηματοδότηση και δεσμούς με τον υπόκοσμο.

Διαβάστε το διάλογο

Reuters: Ως συνταγματολόγος, πείτε μας τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ενός κόμματος παραιτηθούν μαζικά από το αξίωμά τους στο Κοινοβούλιο.

Ευ. Βενιζέλος: Τότε έχουμε εκλογές, τοπικές εκλογές για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Όμως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α.

Για την Χ.Α. κάτι τέτοιο μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. Ίσως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α.

Reuters: Δηλαδή, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και εκλογές, αλλά θα ξεκαθάριζε και την ατμόσφαιρα;

Ευ. Βενιζέλος: Ίσως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία.