Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο “απόλυτο κακό”, υπογραμμίζει σε απόφασή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, τονίζοντας πως όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές.
“Η εφαρμογή του νόμου, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της ΝΔ και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής, πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Η απομόνωσή της, κοινωνικά και πολιτικά, είναι δημοκρατική υποχρέωση”, τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, η ΔΗΜΑΡ εκτιμά πως ούτε η κυρίαρχη αφήγηση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου, με την οποία ταυτίστηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν αποδεικνύεται η αποτελεσματική μέθοδος για έξοδο από την κρίση, ούτε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λύση, καθώς καλλιεργεί αυταπάτες για κατάργηση εν μία νυκτί των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, θέτει σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της και ψηφοθηρεί, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες. Αυτή η πολιτική ουσιαστικά υπόσχεται την επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.
“Η χώρα, όμως, χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και τις προγραμματικές συνεργασίες στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση γόνιμη, προγραμματική και επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακή”, τονίζει η ΔΗΜΑΡ και τάσσεται υπέρ του να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του προηγούμενου συστήματος, χωρίς να αποδιαρθρωθεί η κοινωνία.
Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές-εταίρους για τη διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων του ίδιου του προγράμματος προσαρμογής για μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, με περικοπή μέρους του, μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύλιση των ομολόγων, ενίσχυση με ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη, στήριξη για την παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό πρότυπο.
Σχετικά με τη συγκρότηση ενός τρίτου πολιτικού πόλου στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή ή όχι του ΠΑΣΟΚ, σημείο για το οποίο υπήρξε αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να αφορά βέβαια όσους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές. Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα συντηρητικής πολιτικής, ούτε βέβαια μιας λαϊκιστικής και ανεύθυνης Αριστεράς που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
Αναφορικά, τέλος, με τις δημοτικές εκλογές, η κατεύθυνση είναι η ΔΗΜΑΡ να υποστηρίξει τους ήδη εκλέγμένους δημάρχους Γιάννη Μπουτάρη και Γιώργο Καμίνη (Θεσσαλονίκη και Αθήνα), καθώς και η συγκρότηση, σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων. Για δε τις Περιφερειακές, επιδίωξή είναι το κόμμα να συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα που στο πρόγραμμα και στα πρόσωπα θα αποτυπώνουν μια προοδευτική πρόταση περιφερειακής διαχείρισης και ανάπτυξης.