Την άμεση σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των “δυνάμεων της Δημοκρατίας”, όπως τις προσδιόρισε ο ίδιος, ώστε να αποφασίσουν τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου κατά της Χρυσής Αυγής, ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε “εγκληματική οργάνωση” τη Χρυσή Αυγή, και επεσήμανε την “προωθούμενη εκφασιστική τακτική και πολιτική της ελληνικής κοινωνίας” εκ μέρους της, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία κωλυσιεργία και ότι πρέπει η νομιμότητα να δώσει απάντηση σε όλα εκείνα τα οποία προωθεί η φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
"Η Δημοκρατία μας έχει τις αντοχές της, έχει τις δυνάμεις της, αρκεί να τις αξιοποιήσει. Δε χρειάζονται ούτε κωλυσιεργίες, ούτε η επίκληση άμεσα ή έμμεσα των όποιων πολιτικών διαφορών αλλά και αντιθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζονται συμπεριφορές σαν εκείνες για παράδειγμα που προσδιόρισαν την μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει γρήγορα να κινηθούμε χωρίς καμία καθυστέρηση. Βεβαίως, η Δικαιοσύνη θα πράξει εκείνο που τις αντιστοιχεί, αλλά από την άλλη πλευρά και η πολιτική αντιμετώπιση του προωθούμενου εκφασισμού της κοινωνίας πρέπει να υπάρξει", σημείωσε ο κ. Κουβέλης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική βούληση για όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε: "Διαπιστώνω ότι πράγματι υπάρχει κωλυσιεργία ή και άρνηση. Ακριβώς στη βάση αυτής της διαπίστωσης που κάνω, υποστηρίζω ότι δεν χρειάζονται κωλυσιεργίες, δεν χρειάζονται μικροκομματικοί υπολογισμοί, δεν χρειάζεται η επίκληση των πολιτικών διαφορών που, έτσι κι αλλιώς, σε μια δημοκρατική πολιτεία υπάρχουν. Πρέπει άμεσα οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν το πολιτικό τους μέτωπο απέναντι στη ναζιστική οργάνωση που ακούει στο όνομα Χρυσή Αυγή".
Όσο για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι θα ευχόταν αυτό να ήταν διαφορετικό και σχολίασε ότι η χώρα θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι. "Αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές τα πράγματα είναι εξαιρετικά σύνθετα όσο και δύσκολα όχι μόνο για τις χώρες του Νότου , όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική. Η Γερμανία, και κάτω από τους καινούργιους πολιτικούς συσχετισμούς, πρέπει να αντιληφθεί ότι και αυτή χρειάζεται την επί της ουσίας πολιτικά ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά και όλες οι άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.
Νωρίτερα, στο σύντομο διάλογο που είχαν Φώτης Κουβέλης και Κάρολος Παπούλιας μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε πως “πρέπει να συζητήσουμε την ανάγκη εγρήγορσης σε όλα αυτά που συμβαίνουν, σε αυτόν τον προωθούμενο εκφασισμό της κοινωνίας, διότι ναι μεν η Δημοκρατία έχει τις δυνάμεις της, έχει τις αντοχές της, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο θέλει να έχει και πολιτικές αναφορές”.