“Το φίδι βγήκε από το αυγό του και μας απειλεί όλους”, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, αναγνωρίζοντας ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όχι τη Γερμανία, ούτε μια νέα εκλογική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά την ενίσχυση του δεξιού εξτρεμισμού, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα, όπως σημείωσε.
Στο θέμα της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε σημερινές του δηλώσεις από τη Βιέννη, σχολιάζοντας πως αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, υπάρχει το νομικό πλαίσιο που της επιτρέπει να το κάνει.
“Έμαθα ότι ο υπουργός Δημοσίας Τάξης της Ελλάδας χθες, μία μέρα μετά τη δολοφονία όμως, έστειλε στην εισαγγελία 31 φακέλους με παραβατικές πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής. Για να τους στείλει την επόμενη μέρα, προφανώς τους είχε έτοιμους. Άρα, είχε συλλέξει τα στοιχεία. Πολλοί από αυτούς τους φακέλους μπορεί να είναι και για πράξεις που έγιναν ένα χρόνο πριν. Γιατί δεν υπήρχε αυτή η αποφασιστικότητα;”, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Κατόπιν ξεκαθάρισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως “η θέση μας δεν είναι ότι πρέπει να τεθεί αυτή η οργάνωση εκτός νόμου, αλλά ότι πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου με αποφασιστικότητα. Και το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στη μετριοπαθή στάση που επέδειξε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέναντι στη Χρυσή Αυγή”.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμα στην εφημερίδα Der Standard, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “η αντίθεσή μας με τα προγράμματα λιτότητας έγκειται στο ότι αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το αντίθετο από εκείνο που έπρεπε να έχουν και η λύση για την Ελλάδα δεν είναι νέα δάνεια, με τα οποία θα πληρωθούν παλιά δάνεια -κάτι που ανεβάζει μόνον στα ύψη το χρέος και εμποδίζει την πρόσβαση στις αγορές. Η λύση για την Ελλάδα και για τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης”.
Σε σχέση με τους γερμανικούς ισχυρισμούς πως έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα των αποζημιώσεων, ο κ. Τσίπρας παρατηρεί ότι το θέμα εξακολουθεί να είναι ανοικτό και θέτει το ερώτημα, αν η καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι έχει κλείσει, τότε γιατί αποφεύγει τον διάλογο με την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα του αναγκαστικού δανείου είναι μια ιστορική υποχρέωση, στην οποία η Γερμανία δεν ανταποκρίθηκε και από την πλευρά της η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μια ανθρωπιστική κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να το θέσει στην άκρη.
Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα αποτελούσε, κατά την άποψή του, μια μεγάλη πολιτική μεταστροφή σε ολόκληρη Ευρώπη, που χρειάζεται ένα “New Deal” που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει την εφαρμογή του λάθους προγράμματος, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να αναδιανείμει τους πόρους στους φτωχούς.