Stratfor: Το δύσκολο δίλημμα της Αθήνας ενάντια στη Χρυσή Αυγή

Καθόλου απλό θέμα δεν είναι το να θέσει η κυβέρνηση εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή, επισημαίνει σε ανάλυσή του με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι το αμερικανικό think tank Stratfor, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς το Σύνταγμα και η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας έναν τεράστιο δικαστικό αγώνα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Και μπορεί να έχει βάση το επιχείρημα ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία επικίνδυνη πολιτική δύναμη που υποστηρίζει την ρατσιστική και πολιτική βία, και άρα η ραγδαία άνοδός της αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και η δράση της πρέπει να σταματήσει πριν προκαλέσει χειρότερη ζημιά, όμως από την άλλη πολλοί παρατηρούν πως οι εξτρεμιστικές πολιτικές ομάδες συχνά ενισχύονται και ριζοσπαστικοποιούνται περισσότερο όταν διώκονται, καθώς θυματοποιούνται, και άρα ίσως είναι καλύτερο να παραμείνει στην πολιτική ζωή της χώρας η Χρυσή Αυγή, ώστε να διατηρείται υπό κάποιον έλεγχο. “Ωστόσο, αν η Αθήνα προτιμήσει την αδράνεια, ο κοινωνικός θυμός ενάντια στην κυβέρνηση μπορεί να ενισχυθεί”, προειδοποιεί το Stratfor.

Βέβαια, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, δεν είναι η πρώτη φορά που μία ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει ένα τέτοιο δίλημμα. Οι γερμανικές κυβερνήσεις είχαν επί δεκαετίες διαφωνίες για το πώς θα διαχειριστούν το ακροδεξιό κόμμα NDP, ενώ η Ισπανία αντιμετώπισε αντίστοιχα προβλήματα με τους Βάσκους εθνικιστές.

Εξηγώντας την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το αμερικανικό think tank τονίζει πως τα αίτιά της εντοπίζονται στη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, και κυρίως στην αύξηση της ανεργίας. Μάλιστα, το Stratfor εκτιμά πως, ανεξαρτήτως του μέλλοντος της Χρυσής Αυγής ως πολιτικού κόμματος, η υποστήριξη των εξτρεμιστικών και αντισυστημικών κομμάτων θα παραμείνει υψηλή τα επόμενα χρόνια.