Αποφασισμένος να κάνει πράξη (αλλά όχι άμεσα) τη χθεσινή του δήλωση ότι “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επιγόνους των ναζί να δηλητηριάζουν την κοινωνική μας ζωή και να εγκληματούν” εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Η λύση που προωθείται, και συζητήθηκε σε σύσκεψη με τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου, είναι να περάσει εν ευθέτω χρόνω μία διάταξη που θα αναθεωρεί τον προσδιορισμό της “εγκληματικής οργάνωσης” με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί τέτοια και μία μη ένοπλη ομάδα, στοχεύοντας προφανώς τη Χρυσή Αυγή.
Η διάταξη αυτή αναμένεται να συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που επιστρέφει δριμύτερο, αφού είχε μπει στο “ψυγείο” για μήνες, μετά τις αντιδράσεις του Μαξίμου στο σχέδιο που είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό δεν αναμένεται να κατατεθεί άμεσα.
Εν τω μεταξύ, η “απάντηση” της κυβέρνησης στη Χρυσή Αυγή ήρθε με τη μορφή αναφοράς προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την οποία έστειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και στην οποία περιλαμβάνονται 32 περιστατικά εγκληματικών ενεργειών που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή, καθώς και σειρά δημοσιευμάτων από ελληνικές εφημερίδες σχετικά με αυτά.
Ο υπουργός ζητά όλα τα περιστατικά να ενταχθούν στο άρθρο 187 του ποινικού κώδικα, περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που μετατρέπει αυτομάτως τα πλημελήματα σε κακουργήματα και έτσι αντιμετωπίζονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό δεν τίθεται εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, γιατί δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, αλλά πλέον "όλοι θα συρθούν στα δικαστήρια και θα ανακοπεί η δράση του συγκεκριμένου κόμματος".