Ομόφωνα καταδικάζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και σε όλους τους τόνους τη Χρυσή Αυγή, στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλος της παράταξης, χωρίς πάντως να αποφεύγουν και τις μεταξύ τους συγκρούσεις.
Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη του δήλωση μετά το συμβάν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως “η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στους επίγονους των ναζί να εγκληματούν, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας” και τονίζοντας με νόημα πως "η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι φαντάζονται οι εχθροί της”.
Αναφορά στο γεγονός έκανε και από τη Γερμανία όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους πάντες να “ανασκουμπωθούν”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ώστε το φαινόμενο του φασισμού να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί “είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό”.
Όμως και η Χρυσή Αυγή δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα στις κατηγορίες των άλλων κομμάτων, με τον Γ. Γ. του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο να κάνει την εμφάνισή του μετά από σχεδόν 48 ώρες σιωπής, με μία τηλεοπτική δήλωση στην οποία κάνει λόγο για “κυνήγι μαγισσών” και “δίωξη των φρονημάτων του Έλληνα”.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης, ενώ τόνισε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία επαρκεί για να τιμωρηθούν οι πράξεις που έχουν τελεστεί από τη Χρυσή Αυγή και επανέλαβε πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση με το προκάλυμμα του πολιτικού κόμματος.
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης εν γένει, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι υπηρετεί την κατάλυση της Δημοκρατίας.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά, με την οποία επιμένει στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου που είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σχολιάζοντας πως “η υιοθέτηση εκείνης της συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας θα ενισχύσει την άμυνα της δημοκρατίας και θα δώσει ένα ισχυρό στίγμα πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής βίας”.
Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ καλεί το λαό “να μην πέσει στην παγίδα όσων επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να φρενάρουν και να βάλουν εμπόδια στις οργανωμένες εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική”.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως το σχόλιο της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δήλωση του πρωθυπουργού, και ιδιαίτερα από την αναφορά του κ. Σαμαρά πως η βία “μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα".
"Με προβληματίζει κυρίως για εμάς η εικόνα της χώρας μου. Δευτερευόντως για τους έξω. Στη δικιά μας πατρίδα σκοτώνεται ένα παιδί 34 ετών", έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ενδιαφέρον είχε και το “άδειασμα” του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στον Χρύσανθο Λαζαρίδη για τις δηλώσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κεδίκογλου να ξεκαθαρίζει πως αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του συνταγματικού τόξου.
Ένταση επικράτησε παράλληλα στη Βουλή το πρωί, καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε από το προεδρείο να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ωστόσο απέσυρε το αίτημά του όταν το αποδέχθηκαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τελικά, το απόγευμα και εν τη απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, καθώς ο κ. Παπαδημούλης επανέφερε το αίτημά του, μετά από παρότρυνση του προεδρεύοντος κ. Καλατζή.