Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, έφερε δεσμεύσεις από την πλευρά των πολιτειακών παραγόντων για την εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και φωνές οι οποίες ζητούν την κατάργηση της Χρυσής Αυγής, την εφαρμογή της νομιμότητας και ότι άλλο μπορεί να προκύπτει μετά από ένα γεγονός με σημαντικές πολιτικές, αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις.
Το news.gr, μίλησε με δύο καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και το Γιώργο Κατρούγκαλο, θέτοντας κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με το τι προβλέπει στην πραγματικότητα η νομοθεσία και αν και κατά πόσο οι φωνές που ακούγονται, έχουν νομική υπόσταση με βάση πάντα, την έννομη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας, στο κείμενο που ακολουθεί.
-
Ακούμε πολύ κόσμο, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να μιλούν για τήρηση της νομοθεσίας. Τι προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος;
Ανδρέας Δημητρόπουλος: Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η απαγόρευση πολιτικού κόμματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο όταν το Σύνταγμα το προβλέπει.
Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι η οποιαδήποτε σύσταση οργάνωσης με σκοπό τέλεσης παράνομων πράξεων, ακόμα και με διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας (επιθέσεις σε λαϊκές αγορές) λειτουργεί εκτός νόμου.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένας βουλευτής μπορεί να συλληφθεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Κάθε φορά που εμφανίζεται ομάδα χρυσαυγιτών με παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά, τελεί το έγκλημα της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Χ.Α λειτουργεί ως πολιτικό κόμμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικούς όρους από τη μία και ως συμμορία - τρομοκρατική οργάνωση από την άλλη, δεδομένης της δισυπόστατης συμπεριφοράς της. Συνολικά ως κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, κάτι που είναι πολιτικά σωστό.
-
Γιατί δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου;
Γιώργος Κατρούγκαλος: Η αξιόποινη συμπεριφορά πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τον ποινικό κώδικα. Συνταγματικά δεν είναι ορθό να θέτουμε την κοινή βία στην εξυπηρέτηση της πολιτικής. Αν απαγορεύσουμε τη Χρυσή Αυγή, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να τη γιγαντώσουμε. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να της κάνουμε.
-
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κόμμα του κοινοβουλίου ως μία περίπτωση που εμπίπτει στον ποινικό κώδικα;
Γιώργος Κατρούγκαλος: Η γνώμη δεν διώκεται. Οι αποκρουστικές απόψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά. Αν βέβαια κάποιος ουρήσει στο κοινοβούλιο, τότε υπάρχουν μέτρα από τον κανονισμό της Βουλής ή αν βγάλει όπλο μπορεί να απομακρυνθεί από την αίθουσα.
-
Γιατί γίνεται λόγος για σύσταση ένοπλης ομάδας;
Ανδρέας Δημητρόπουλος: Δεν είναι εφικτό να θεμελιώσει κανείς κάτι τέτοιο. Αν υπήρχαν αποδείξεις για κάτι τέτοιο θα μπορούσε κανείς να τη θεωρήσει ως εγκληματική οργάνωση. Η κατηγορία αυτή αφορά αυτούς, οι οποίοι συμμετέχουν σε αποδεδειγμένα σε αξιόποινες πράξεις ανεξαρτήτως χώρου προέλευσης.
-
Τι σημαίνει η τροποποίηση του νόμου για τη σύσταση ένοπλης ομάδας;
Γιώργος Κατρούγκαλος: Δεν χρειάζεται τροποποίηση του νόμου για τη σύσταση ενοπλης ομάδας. Ο νόμος είναι υπερβολικά αυστηρός. Η εξαγγελία της τροποποίησης γίνεται να συγκαλύψει τις ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου. Ο νόμος προβλέπει τιμωρία για όποιον συστήνει οργάνωση, αλλά και όταν επιδιώκεται η τέλεση.
Αύριο μεθαύριο τέσσερα μέλη ενός κόμματος πηγαίνουν και βάζουν φωτιά σε μία τράπεζα. Θα μπορούσε κανείς να κηρύξει ολόκληρο το κόμμα εκτός νόμου; Είναι επικίνδυνο κάτι τέτοιο. Είναι αποτελεσματικό, όταν κάποιοι παρανομούν να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται. Είτε εκτός κοινοβουλίου, είτε εντός κοινοβουλίου, όπου θα πρέπει να εφαρμόζεται ο κανονισμός της Βουλής. Τα νομικά μέσα που έχουμε υπερεπαρκούν, όχι απλά επαρκούν.
-
Τι γίνεται με ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό;
Ανδρέας Δημητρόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τη Γερμανία γιατί υπάρχει παρελθόν με το Χίτλερ, και το Σύνταγμα εκεί προβλέπει ειδικά, τη διάλυση των πολιτικών κομμάτων, όταν έχουμε ανάλογα περιστατικά, αλλά και σε πιο ελαφρές περιπτώσεις. Όταν κρίνεται δηλαδή, ότι ένα κόμμα βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου. Σας θυμίζω πάντως ότι εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Βόρεια Ευρώπη. Δεν λύνονται όλα αυτά με διατάξεις. Λύνονται με πολιτική σύνεση και συναίνεση. Ο κόσμος υποφέρει και τα πολιτικά κόμματα κοιτάζουν πώς θα ρίξει το ένα το φταίξιμο στο άλλο.
Γιώργος Κατρούγκαλος: Το 1952 στη Γερμανία τέθηκε εκτός νόμου το ναζιστικό και τρία χρόνια αργότερα το κομμουνιστικό κόμμα.
Όπως θα θυμάστε το 1998 στην Τουρκία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας, και ο Γκιούλ, όπως και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, εντάχθηκαν στο Κόμμα Αρετής. Με το νέο αυτό κόμμα επανεξελέγη βουλευτής το 1999. Στο συνέδριο του Κόμματος Αρετής το 2000, ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, αλλά δεν εξελέγη. Το 2001 το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το Κόμμα αρετής. Ο Γκιούλ συνεργάστηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ίδρυση νέου κόμματος. Έτσι ιδρύθηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τον Αύγουστο του 2001 και ο Γκιούλ ανέλαβε αντιπρόεδρος.