“Απαράδεκτη η ελληνική προεδρία της ΕΕ αν δεν παταχθεί η Χρυσή Αυγή”

Η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από 45χρονο, μέλος της Χρυσής Αυγής, δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνος εντός της Ελλάδας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστική είναι η έντονη αντίδραση του προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ώστε να σταματήσουν οι “βίαιες εξτρεμιστικές επιθέσεις”.

“Το ξενοφοβικό, ναζιστικό μίσος της Χρυσής Αυγής φτάνει στο σημείο να δολοφονεί πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο με κάθε έννοια, και ακόμα περισσότερο σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιθέσεις και δολοφονίες της Χρυσής Αυγής κατά ξένων, μεταναστών και αριστερών ακτιβιστών δε θα βοηθήσει στην επίλυση των κοινωνικών ανισοτήτων και τις πραγματικές οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Σβόμποντα, και προσθέτει: “Είναι κρίσιμο η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή να καταλήξουν σε ξεκάθαρες προτάσεις για το πώς θα σταματήσουν αυτές οι βίαιες εξτρεμιστικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να απαγορευτεί εξ ολοκλήρου το κόμμα”.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, ο Σβόμποντα ξεκαθαρίζει: “Αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Σαμαράς αποτύχουν να βάλουν ένα τέλος στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μία απαράδεκτη προεδρία που πιθανότατα δε θα φέρει καμία πρόοδο, ούτε στην Ευρώπη, ούτε και στην Ελλάδα”.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Χάνες Σβόμποντα καταφέρεται εναντίον της Χρυσής Αυγής και ζητά από την κυβέρνηση να δράσει κατά των φασιστικών επιθέσεων. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Σβόμποντα ανέφερε: “Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δράσει αποφασιστικά κατά της φασιστικής Χρυσής Αυγής μετά τις νέες επιθετικές της ενέργειες”.