Σαφή πολιτική στήριξη πρόσφεραν... απλόχερα στον Αντώνη Σαμαρά τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στις συναντήσεις που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Όμως αυτή η πολιτική στήριξη δε συνοδεύεται και από διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς, αφού έχει καταστεί σαφές τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Και μπορεί ο Ζοζέ Μπαρόζο να βλέπει “φως στο βάθος του τούνελ” και να πιστεύει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2021, όμως δεν απορρίπτει (ούτε και επιβεβαιώνει, ασφαλώς) το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. “Δεν είναι μυστικό ότι θα πρέπει να ελέγξουμε ξανά τα οικονομικά της Ελλάδας και οποιοδήποτε πιθανό κενό”, ξεκαθάρισε ο Ζοζέ Μπαροζο, που πάντως δε θέλησε να μπει στη διαδικασία εκτίμησης ενός πιθανού χρηματοδοτικού κενού, και αρκέστηκε να δηλώσει πως θα περιμένει το συμπέρασμα της τρόικας.
Συν τοις άλλοις, ο Μπαρόζο ζήτησε να γίνουν περισσότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως γενικά λαμβάνονται σωστές αποφάσεις, όμως “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζονται πρακτικά”.
Νωρίτερα, ο Μάρτιν Σουλτς είχε επαινέσει τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτές είναι πιθανό να επιφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ παράλληλα έδινε ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Αθήνα, σχολιάζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να στραφεί σε αναπτυξιακές πολιτικές.
Σουλτς και Μπαρόζο λοιπόν βλέπουν “φως στο τούνελ” για την Ελλάδα (μία φράση που, διόλου τυχαία, ανέφεραν και οι δύο στις σημερινές τους δηλώσεις). Όμως το αν αυτό το φως είναι το φως της μέρας ή το φως του “τρένου” με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο...