Μηλιός: Στην ίδια πλευρά με τους δανειστές ο Σαμαράς

Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν περιμένει από την επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής τoυ ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, καθώς, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, “ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τους δανειστές”.

“Είναι μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ που έχουν ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου και εξουσίας, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε κοινωνίες που θυμίζουν περισσότερο εκείνες της νοτιοανατολικής Ασίας ή της νότιας Αμερικής με περιθωριοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού αρκεί να στηρίζονται οι εξουσίες και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Επομένως δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός να κάνει κάποια διαπραγμάτευση. Επικοινωνιακά θα τους πει ότι αυτά τα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα πρέπει να βρούμε τρόπους και χρόνους να τα περάσουμε έτσι ώστε να δοθεί κατά το δυνατόν περισσότερη ζωή σε αυτή την κυβέρνηση”, εξηγεί ο κ. Μηλιός.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν από το Δημόσιο θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους, ο κ. Μηλιός σημειώνει: “Θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις. Η πρόθεσή μας είναι να επαναπροσληφθούν διότι έχουμε ένα πολύ κακό δημόσιο που απαιτεί αναδιάρθρωση, το οποίο ανέκαθεν περιγράφαμε ότι ευνοεί την ευνοιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις. Αυτό το δημόσιο γίνεται χειρότερο με την ανασφάλεια των εργαζομένων, με τη λογική ότι αλλαγή σημαίνει απολύσεις, την βραχυκύκλωση των υπηρεσιών μέσα από στρατιές συμβούλων που αναλαμβάνουν το έργο το οποίο θα έπρεπε να εκτελούσαν οι υπηρεσίες και όταν καταστρέφονται εκείνοι οι τομείς που έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγή της κοινωνίας, με την αναπαραγωγή της δυνατότητας των εργαζομένων, των ανέργων, των ηλικιωμένων να ζήσουν αξιοπρεπώς”.

Όσο για το “κοστολόγιο” των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονικής, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι “δεν τάζουμε τα πάντα στους πάντες, αλλά λέμε αντίθετα το αυτονόητο: Ότι χρειαζόμαστε δημόσια νοσοκομεία, ένα πρόγραμμα οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας που να σταματήσει τη λιτότητα και να πάμε σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης “.