Καταστρώνουν σχέδια, ίσως ακόμη και αντικρουόμενα μεταξύ τους, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη συγκυβέρνηση.
Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θέλει στις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης να επισφραγίσει τη λαϊκή εντολή και να αποδείξει ξανά ότι είναι πρώτο κόμμα, αν καταφέρει και δεν έχει συρθεί σε βουλευτικές εκλογές ως τότε.
Η στρατηγική Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πάντως, βλέπει μακριά και στόχος του είναι να δώσει η Νέα Δημοκρατία σκληρή πολιτική μάχη στις 13 περιφέρειες της χώρας και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν αποκλείουν σε ορισμένες περιφέρειες και πρωτεύουσες νομών να υπάρξουν κεντρικές συμφωνίες για στήριξη υποψηφίων από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τη ΔΗΜΑΡ, μεταφέροντας στη βάση το εγχείρημα της κυβερνητικής συνεργασίας.
Ο αστάθμητος παράγοντας του νέου εκλογικού νόμου
Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη του νέου εκλογικού νόμου που του υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να προωθήσει στη Βουλή το Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα, τα δύο ενιαία ψηφοδέλτια για υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την ανάδειξη άγνωστων υποψηφίων που θα συγκέντρωναν σχεδόν αποκλειστικά ψήφους διαμαρτυρίας μέσα από ένα αυτόνομο κομματικό ψηφοδελτίων, ενώ στη ΝΔ θεωρούν ότι μέσω της επαναφοράς του 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο ευνοείται σε τοπικό επίπεδο η δημιουργία μετώπων κατά ακραίων υποψηφίων.
Η στάση Βενιζέλου
Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να ταυτιστεί με τη δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, επομένως θα αποφύγει όσο μπορεί τις συμμαχίες με γαλάζιους αιρετούς.
Παράλληλα όμως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης και θα προσπαθήσει να βρει τις λεπτές εκείνες ισορροπίες που θα της επιτρέψουν να κινηθεί μόνη της χωρίς να δημιουργήσει αντιπαλότητες με την Νέα Δημοκρατία.
Στο ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση καθώς τα πράγματα αποκτούν πολυπλοκότητα λόγω και του ανοιχτού θέματος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που ζητεί ο υπουργός Εσωτερικών όσον αφορά την ανάδειξη των δημάρχων.
Προφανώς και το ποσοστό ταύτισης με "γαλάζιους" υποψηφίους θα κριθεί από την εκτίμηση εντός Χαριλάου Τρικούπη της επιρροής του κόμματος στην κοινωνία τη στιγμή της επιλογής των υποψηφίων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, δεν εμφανίζεται εν γένει ιδιαίτερα θερμός απέναντι στο ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου με το ποσοστό του 42% και τα διπλά ψηφοδέλτια για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και τη διαφωνία του αυτή την εξέφρασε την Παρασκευή στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη.