Μπορεί ο Α. Σαμαράς να χαρακτήρισε "δολιοφθορά" μια εκλογική αναμέτρηση πριν το τέλος της κυβερνητικής θητείας, όμως όλοι κατάλαβαν από την ομιλία του στη ΔΕΘ ότι προετοιμάζεται γι αυτό που απεύχεται.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε μια μακρά προεκλογική περίοδο με στόχο να οικοδομήσει την τακτική του κόμματός του ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών την άνοιξη του 2014 και να αποτρέψει τη πιθανότητα διπλών εκλογών (ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών).
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμά ότι οι διπλές εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τον κυβερνητικό σχηματισμό και στοχεύει σε μια αναμέτρηση το φθινόπωρο του 2014 ελπίζοντας ότι θα αντέξει η κοινωνική συνοχή και θα έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Για όλα αυτά όμως ο κυβερνητικός σχηματισμός πρέπει να περάσει αλώβητος το δύσκολο χειμώνα του 2014, να διατηρήσει τη συνοχή του και να περάσει στην χειμάζουσα κοινή γνώμη την ελπίδα αν όχι την αίσθηση, της ανάκαμψης.
Αυτό ακριβώς άρχισε να καλλιεργεί από το περασμένο Σάββατο ο Α. Σαμαράς ποντάροντας και μάλλον ρισκάροντας, στο πρωτογενές έλλειμμα, τη μη λήψη νέων μέτρων, και τη μη επιβολή νέου μνημονίου.
Ρισκάρισε άλλωστε υποσχόμενος και ελαφρύνσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, γνωρίζοντας ότι η τρόικα έχει ήδη αρνηθεί οποιαδήποτε κουβέντα πάνω σε μια τέτοια προοπτική για τα επόμενα δύο χρόνια.
Άλλωστε όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, τα δεδομένα είναι τόσο ασαφή και μεταβαλλόμενα που ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός μόνο σχετικός μπορεί να είναι.
Ήδη ο κυβερνητικός σχηματισμός πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις της τρόικα, το κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας, την πώληση μιας σειράς ΔΕΚΟ, την κοινωνική ένταση από την εκρηκτική ανεργία και τους φόρους, την ανασφάλεια που δημιουργεί στην κοινωνία η λεγόμενη κινητικότητα και παράλληλα να αντιμετωπίσει την επίσης αυξανόμενη ένταση στους κόλπους του ίδιου του κυβερνητικού σχηματισμού διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.