Ανοίγει η ΔΕΘ με ομιλία Σαμαρά

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 10:00 το πρωί θα εγκαινιάσει την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Corona του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, όπου και θα εκφωνήσει την ομιλία του.

Ο κ. Σαμαράς θα περιοδεύσει στα περίπτερα της Έκθεσης, θα σταθεί στο περίπτερο της Αυστραλίας, όπου θα τον περιμένει αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της χώρας, και στις 12:45 θα προεδρεύσει σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του και θα τονίσει ότι σταθεροποίησε τη χώρα και απέτρεψε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ενώ θα αναπτύξει και το όραμά του για την συνέχεια. Θα υπογραμμίσει ακόμα ότι η χώρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, αποκτά άλλες δυνατότητες, τόσο για τη διόρθωση κοινωνικών αδικιών, όσο και για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της από καλύτερη θέση. Θα επισημάνει τέλος ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία διαφορετική χώρα, από ό,τι την παρέλαβε και ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα συνεχιστούν.

Το Σάββατο και ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαδήλωση που διοργανώνεται από σωματεία, συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα. Η προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται για τις πεντέμιση το απόγευμα, με προορισμό την συγκέντρωση στις έξι στο Άγαλμα Βενιζέλου και την πορεία που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη στην (απεργιακή) ΕΤ 3, σε μία προσπάθεια να απαντήσει άμεσα στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει και το ερχόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη όχι ως διαδηλωτής, αλλά με την θεσμική ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος στη συμπρωτεύουσα

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ξεκινά η τετραήμερη επίσκεψη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Άνοιξε ο χορός των κινητοποιήσεων

Ήδη από την Παρασκευή, ένστολοι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Πύργο και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις περικοπές μισθών και συντάξεων, ανοίγοντας έτσι το χορό των κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές πέρασαν έξω από τα γραφεία πολιτικών κομμάτων, όπου φώναξαν συνθήματα και επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους, ενώ η πορεία των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, κατέληξε έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Στους συγκεντρωθέντες, στο Λευκό Πύργο, μίλησαν επικεφαλής των πανελλήνιων ομοσπονδιών, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία "διέλυσε την πόλη" και τόνισε ότι ολόκληρο το βάρος της αστυνόμευσης έπεσε πλέον στα σώματα ασφαλείας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τις περικοπές σε ενστόλους, αλλά "και με την φύλαξη των πόλεων και των χωριών μας από παρακρατικές ομάδες”.

"Εμείς δεν λησμονούμε ούτε τα "ισοδύναμα μέτρα", ούτε τη "λάθος συνταγή", ούτε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της εργασίας μας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής", αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι πανελλήνιες ενώσεις ένστολων. Ζητούν άρση των προγραμματισμένων περικοπών των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών, "με παράλληλη έναρξη αποκατάστασης των αδικιών", αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας τους και θεσμικές αλλαγές, που, όπως εκτιμούν, θα αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή δράση των σωμάτων ασφαλείας.

Αντίσκηνα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Tην αντίδρασή τους στο μέτρο της κινητικότητας που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εκφράζουν οι σχολικοί φύλακες, ως μία από τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το συγκεκριμένο μέτρο.

Αυτή τη φορά βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να διαδηλώσουν, στήνοντας ένα αντίσκηναέξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου και κατασκήνωσαν από το πρωί, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας

Κυκλοφοριακό έμφραγμα θα πλήξει το Σάββατο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των συγκεντρώσεων – διαδηλώσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επί ποδός θα βρίσκεται και η Τροχαία στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να μειωθεί η ταλαιπωρία των οδηγών.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σε 14 κεντρικούς δρόμους θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ το μέτρο θα ισχύσει από τις 2 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου έως το τέλος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει συνδικάτα, σωματεία και φορείς.

Ειδικότερα, κλειστοί θα είναι οι παρακάτω δρόμοι: Λεωφ. Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφ. Νίκης, Κουντουριώτη, Κων/νου Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Κασσάνδρου, Προξένων, Φιλήμονος Δραγούμη (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Φιλήμονος Δραγούμη).

Κατά το παραπάνω διάστημα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη - Περιφερειακής οδού - Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) - Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου - Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λεωφ. Νίκης (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν).

Την ίδια ώρα, όπως αποφάσισε η Τροχαία, σε 15 δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα απαγορευτεί, από τις 6 αύριο το πρωί (Παρασκευή) έως τις 3 το απόγευμα της Κυριακής, η στάθμευση - στάση όλων των οχημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται για τους εξής δρόμους: Αγγελάκη, Λεωφ. Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλατεία Λευκού Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φιλήμονος Δραγούμη), Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Ν. Γερμανού (από πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Μ. Ανδρόνικου (από πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Προξένων, Φιλήμονος Δραγούμη (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου), Κασσάνδρου (από Φιλήμονος Δραγούμη μέχρι Προξένων), Αγίας Τριάδος (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Βασ. Γεωργίου), Βασ. Χατζή, ανώνυμη οδός έναντι Γ΄ Σ.Σ.