Βενιζέλος: Δεν μπορεί να υπάρξει επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου συμποσίου για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με έναν χώρο “η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης”.

Μάλιστα, κάλεσε “όσους ενδιαφέρονται για τη σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν”, μεταξύ άλλων, “ποια μπορεί να είναι η αξιόπιστη και έντιμη κοινή βάση με ένα κόμμα που ακόμα και τώρα θέτει ζήτημα μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Σχολίασε ακόμα ότι “αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού”.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει “σχέδιο Β” εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 “με τη χώρα να είχε οδηγηθεί στον εθνικό εγκλωβισμό, στον άμεσο κίνδυνο της ασύντακτης χρεοκοπίας”. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι “το εθνικό καθήκον αλήθειας” τού επιβάλλει να πει “σε όσους διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, ότι ναι, το δεύτερο πρόγραμμα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. Και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο”.

Επιπλέον, εντόπισε τις αιτίες για την κρίση, στην πενταετία 2004-2009, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία στις αρχές 2004 με την Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης “έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων” και “βρέθηκε στα τέλη του 2009 ξανά στην εξουσία αντιμέτωπο με μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε εύκολα να συνειδητοποιήσει στην πλήρη της διάσταση”. Επεσήμανε δε ότι “η κρίση που εμφανίστηκε το 2008 και μετά ως κρίση δημοσιονομική και διαρθρωτική, κρίση νοοτροπιών, στερεοτύπων και πρακτικών, κρίση μοντέλου οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, δείχνει, δυστυχώς, ότι απουσίαζε η εθνική και ευρωπαϊκή επίγνωση”. Επιπλέον, υποστήριξε ότι “πολύ πιο ήπια μέτρα που μπορούσαν να ανακόψουν την αρνητική πορεία δεν ελήφθησαν ούτε όταν η κρίση είχε γίνει ορατή δια γυμνού οφθαλμού διεθνώς από το 2007 και μετά”.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι οι διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι “διαφορές ιστορικές, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, διαφορές προφανείς που καθίστανται ακόμα προφανέστερες τώρα, παρά τη συνεργασία μας στο σχήμα εθνικής ευθύνης, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών που αναδεικνύουν τις διαφορετικές πλατφόρμες του ΕΛΚ και του ΕΣΚ”. Τόνισε επίσης ότι η προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ “δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα το βάρος της διαχείρισης της κρίσης”, αλλά “το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης” που βασίζεται στην παραδοχή ότι «νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η ΔΗΜΑΡ, όπως είπε, “έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας” και υπογράμμισε ότι “είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές, σε όσους αποδέχονται την πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, σε όσους τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, όπως και αν την ορίζουν”, ότι “αντιμετωπίζουμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες, με σεβασμό και απόλυτη ισοτιμία” και πως “θέλουμε μια νέα συλλογικότητα, μία δημιουργική σύνθεση χωρίς αποκλεισμούς”, σημειώνοντας όμως ότι “αξιώνουμε όμως από όλους σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ”.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε καταλογίσει σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για την καταστροφή της χώρας, με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 - 2005 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

“Δανείστηκαν χωρίς δισταγμό και πρόνοια από την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φτηνά επιτόκια, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξεπέρασαν τα κρατικά έσοδα από 2005 και μετά, για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ”, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και αναφερθεί και στην κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς όπως είπε, όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε.

Ο κ. Σημίτης από το βήμα του συμποσίου για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία, ενώ κάνοντας ιστορική αναδρομή ανέφερε ότι το 1974 το Κίνημα δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς εγωκεντρισμούς και βαρύγδουπα ονόματα.

“Οι άνθρωποι το θάρρος να διαμαρτυρηθούν έντονα, ήταν πρόσωπα που ήραθν από εξορίες, φυλακές και βασανιστήρια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Σημίτης στάθηκε στην ανάγκη να αρχίσει μια νέα εποχή, γιατί οι σημερινοί ταγοί φάνηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, αυτάρεσκοι για τα αξιώματα, τυφλοί και αδιάφοροι.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου το σχόλιο του κ. Σημίτη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει "καφενείο υπέργηρων συνταξιούχων", με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να ζητά να γίνει μια νέα αρχή, "χωρίς διαγραφές και ιμάμηδες”.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, σχολιάζοντας πως “άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες”.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στην πρώτη διετία της διακυβέρνησής του, για τα οποία και ανέλαβε την ευθύνη, ενώ δεν έκρυψε πως “το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθούσαμε”, σημειώνοντας: “Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες”.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η πολιτική συναίνεση ήταν τότε αδιανόητη, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά με τη φράση: “Κάποιοι επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο”.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίφημη φράση του “λεφτά υπάρχουν”, επισημαίνοντας πως “όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη”.