Spiegel: Ο Μητσοτάκης απολύει, για να δείξει ότι δουλεύει

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και λίγες εβδομάδας. Αλλά είναι ήδη υπό ασφυκτική πίεση από την τρόικα για να μειώσει τις ελληνικές δαπάνες. Για να δείξει ότι κάνει δουλειά, ο φιλόδοξος γόνος μιας παλιάς πολιτικής οικογένειας σύντομα θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει “την πιο δύσκολη δουλειά στην ελληνική πολιτική σκηνή”.

“Ο Μητσοτάκης έχει την εξουσία να βάλει ένα τέλος στα παράδοξα που διαχέονται στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, έχει τη δύναμη να κλείσει τμήματα που είναι γνωστό ότι έχουν αφεντικό, αλλά δεν έχουν ξεκάθαρη λειτουργία. Μπορεί επίσης να στερήσει τη χρηματοδότηση από τους περισσότερους από 1.000 μικρούς οργανισμούς που ακόμα η κυβέρνηση διατηρεί σε λειτουργία”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο υπουργός φαίνεται αποφασισμένος να “ικανοποιήσει επιτέλους” τις απαιτήσεις της τρόικας, σημειώνει το άρθρο, αναφερόμενο στο σχέδιο κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013.

“Ξέρω ότι με το όνομα που έχω, πρέπει να κάνω περισσότερα από τους άλλους. Δεν μπορώ να κάνω λάθη”, δηλώνει ο υπουργός στο Spiegel, αποδίδοντας στο πολιτικό όνομα της οικογένειάς του τον σκεπτικισμό πολλών απέναντί του.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, η τρόικα θέλει να δει αριθμούς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλει να μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα από τις 769.000. “Έτσι, ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ακυρώσει τις οικογενειακές καλοκαιρινές του διακοπές. Μάλιστα, είναι τόσο απασχολημένος, που ο εκπρόσωπός του έπρεπε να επαναπρογραμματίσει τη συνάντησή μας μαζί του στην Αθήνα τέσσερις φορές”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Ίσως να μην ήταν και τόσο κακή ιδέα να αναλάβει ένας πρώην σύμβουλος της McKinsey την αναδιοργάνωση του ελληνικού Δημοσίου. Και ίσως, για μια φορά, η ιστορία της οικογένειάς του δεν κάνει στην πραγματικότητα καμία διαφορά”, καταλήγει το άρθρο.