Tη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Βήμα της Κυριακής.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι πολλοί ειδικοί, Έλληνες και ξένοι, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, προτείνουν να μην συνεχίσει ο ΕΟΠΥΥ να παρέχει υπηρεσίες Υγείας και να παραμείνει ως ασφαλιστικός οργανισμός που «αγοράζει» υπηρεσίες υγείας.
Αν και ο κ Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά σενάρια που έχουν κατατεθεί για την εξυγίανση του Οργανισμού και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, σημειώνει πως "αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε χωρίς ταμπού, όσο και αν κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα ενοχληθούν".
Ακόμη υπογραμμίζει πως "δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λάβουμε καμία απόφαση που θα οδηγούσε 6.000 γιατρούς σε απόλυση» και στην ερώτηση αν θα μεταταχθούν στο ΕΣΥ δηλώνει πως «όταν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση (για το ρόλο του ΕΟΠΥΥ) θα ολοκληρωθεί και θα δούμε".
Τονίζει ότι το υπουργείο Υγείας θα έχει σημαντική συμμετοχή και στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Υπογραμμίζει πως "δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λάβουμε καμία απόφαση που θα οδηγούσε 6.000 γιατρούς σε απόλυση" και στην ερώτηση αν θα μεταταχθούν στο ΕΣΥ δηλώνει πως "όταν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση (για το ρόλο του ΕΟΠΥΥ) θα ολοκληρωθεί και θα δούμε...".
"Η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τη γνωστή έκθεση της Task Force από την αρχή του τρέχοντος έτους. Σας λέω εμείς κάνουμε διάφορες συζητήσεις. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στο πιο θα είναι το βέλτιστο. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό στο οποίο τελικά θα καταλήξουμε, όποιο και αν είναι αυτό, θα έρθει ως αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και αφού θα έχουμε διασφαλίσει όλες εκείνες τις συνθήκες που δεν θα επιτρέπουν σε κάποιον να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση" αναφέρει.
Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι "όποιος γιατρός συλληφθεί να έχει κάνει προκλητική ζήτηση" ή να έχει πλουτίσει παράνομα θα απολύεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε ερώτηση εάν θα δώσει τα ονόματα των γιατρών στη δημοσιότητα, ο υπουργός δηλώνει: "Πολύ θα ήθελα να μπορώ να το κάνω. Φοβάμαι ότι χρειάζονται, εάν θυμάμαι καλά το νόμο, τελεσίδικες αποφάσεις για να δώσεις ονόματα στη δημοσιότητα".
Για τα γενόσημα φάρμακα επισημαίνει ότι το υπουργείο κάνει πανεθνική εκστρατεία. "Καλούμε τους πάντες σε εθνική εκστρατεία για την επίτευξη του εθνικού στόχου του 60% στην διείσδυση της αγοράς φαρμάκου. Αν δεν πιάσουμε αυτό τον στόχο, θα έχουμε αποτύχει ως σύστημα. Τα γενόσημα είναι καλά φάρμακα, είναι ασφαλή φάρμακα, και αν κάποιος γιατρός επιμένει να μας δίνει ένα φάρμακο όχι γενόσημο για μια συγκεκριμένη πάθηση που αποδεδειγμένα το γενόσημο θεραπεύει, αυτό μας δημιουργεί μεγάλες υπόνοιες και πρέπει και στον ασθενή να δημιουργεί μεγάλες υπόνοιες" τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.