Οι δρόμοι της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ έχουν χωρίσει εδώ και λίγους μήνες, από τότε που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να περάσει στην αντιπολίτευση, αντίθετα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που επέλεξε να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ εντός της κυβερνητικής συμμαχίας.
Άλλωστε, ήταν ο Φώτης Κουβέλης αυτός που αρνήθηκε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συστράτευση και σχηματισμό ενός ισχυρού κεντροαριστερού μετώπου, όταν ακόμα η ΔΗΜΑΡ ανήκε στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ωστόσο, τα δύο κόμματα εξακολουθούν να κινούνται περίπου στον ίδιο δρόμο. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η κοινή θέση τους στο θέμα της κινητικότητας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις, ενώ τόνισε ότι πρέπει να φανεί σαφέστερα ο στόχος του θεσμού, που είναι “η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς-υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους -και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς”.
Το ίδιο όμως αναφέρει ουσιαστικά σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας:
“Η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όταν αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Η σύνδεση της με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση. Η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση”.