Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διέρρηξε για άλλη μια φορά τα ιμάτιά του ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας.
Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα ο χώρος της Υγείας να εξαιρεθεί από τις απολύσεις, διότι πρόκειται για τομέα όπου υπάρχουν κενές θέσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, τα κενά στο χώρο της Υγείας ξεπερνούν τα 2.500 άτομα και θα καλυφθούν κατ' αρχήν από την κινητικότητα από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, με πρώτους υποψήφιους τους δημόσιους υπαλλήλους από το υπουργείο Παιδείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δε δίστασε να πει ότι ενδέχεται να γίνουν ακόμη και προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειές του "μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας για τη χώρα".
Για τους 1.618 υπαλλήλους του χώρου της Υγείας που τέθηκαν στο καθεστώς της κινητικότητας, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι αφορούν μόνο μετακινήσεις, εκτός κι αν βρεθούν υπάλληλοι επίορκοι ή/και με πλαστά πτυχία.
Το Σπηλιοπούλειο, το Αγία Βαρβάρα, το Πατησίων, η Πολυκλινική, το Αμαλία Φλέμινγκ, και το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ) είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα - δεξαμενές από όπου θα αποχωρήσει υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό προς όμορα νοσοκομεία.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν στην κινητικότητα το πρώην νοσοκομείο του ΙΚΑ Παναγία (θα μετακινηθούν 107 εργαζόμενοι), το Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων ( 37) και το Ειδικών Παθήσεων (91).
Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας, στην πρώτη φάση αξιολόγησης θα προσμετρηθούν βασικά κριτήρια όπως τα έτη προϋπηρεσίας και συνεπώς η εμπειρία αλλά και η αίτηση παραμονής, ενώ στα μείον θα συνυπολογιστούν παράμετροι όπως η απόσπαση εκτός υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα Νέα, στην πρώτη φάση το σύνολο της μέγισtης μοριοδότησης είναι 60 μόρια και στη δεύτερη το σύνολο της μέγιστης μοριοδότησης είναι 50 μόρια και αφορά τους 1.618 εργαζόμενους που θα μπουν στο καθεστώς κινητικότητας.
Όσοι συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια θα έχουν προτεραιότητα στην επιλογή της μονάδας στην οποία θέλουν να μετακινηθούν.
Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: Ζούμε την τρίτη πράξη μνημονιακής διάλυσης της Υγείας
Στην τρίτη πράξη μνημονιακής διάλυσης του συστήματος Υγείας της χώρας αναγορεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο μεταρρύθμισης του Άδωνι Γεωργιάδη που ξεκίνησε με κινητικότητα προσωπικού σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για διαδικασίες fast track με τις οποίες καταργούνται γενικά νοσοκομεία, βγαίνουν από τη γενική εφημερία, μειώνονται τα διαθέσιμα κρεβάτια και αυξάνεται η αναμονή.
"Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινός αγώνας των υγειονομικών με όλους τους εργαζόμενους αποτελεί τη μόνη ελπίδα ανατροπής των εφαρμοζόμενων εγκληματικών πολιτικών στην υγεία", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
"Την αρχή είχε κάνει ο κ. Λοβέρδος όταν δημιουργούσε τον ΕΟΠΥΥ, διέλυε τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και έθετε το πλαίσιο για τη κοινή διοίκηση νοσοκομείων που οδηγούσε στις συγχωνεύσεις- καταργήσεις τους", αναφέρει η Κουμουνδούρου.
"Ακολούθησε το δίδυμο Λυκουρέντζου-Σαλμά όπου προχώρησε μεταξύ άλλων στο κλείσιμο των νοσοκομείων του ΙΚΑ με την ανεκδιήγητη δήλωση "δεν κλείνουμε νοσοκομεία, αλλά κτίρια" και "έπαιζε" με τις τιμές των φαρμάκων εκδίδοντας καμιά δεκαριά λανθασμένα δελτία τιμολόγησης τους", συμπληρώνεται.