Μητσοτάκης: 12.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλη Σεπτέμβρη

Το καθεστώς της διαθεσιμότητας και τη διαδικασία και τον εν εξελίξει σχεδιασμό υλοποίησης του προγράμματος περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.200 υπάλληλοι από το τέλος Ιουνίου. Είμαστε σε καλό δρόμο για το στόχο των 12.000 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα έχουμε 6.000 άτομα σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Αυγούστου", δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

"Είμαι ικανοποιημένος από τα στοιχεία που μου εστάλησαν από όλα τα υπουργεία. Άλλες υπηρεσίες θα έχουν περικοπές προσωπικού και άλλες θα έχουν περισσότερο προσωπικό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ο απώτερος στόχος είναι τα άτομα που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας να επαναπροωθηθούν", ρώτησε.

Οι αλλαγές μπορεί να είναι δημιουργικές, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Λάβαμε επιστολή στο υπουργείο από έναν δημοτικό αστυνομικό, ο οποίος μας ευχαρίστησε για τη μετάταξή του στην ΕΛ.ΑΣ, επειδή εκεί θα μπορεί να δείξει την αξία και τα προσόντα του", σημείωσε χαρακτηριστικά.

4% θα μπει σε κινητικότητα - 2% θα απολυθεί

Στην πλήρη της ανάπτυξη, η κινητικότητα, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, αφορά το 4% των συνολικών υπαλλήλων του Δημοσίου. Στους διαθέσιμους θα προστεθούν αυτοί για τους οποίους σε βάθος χρόνου θα λήξει η Προσωρινή Διαταγή διατήρησης της θέσης τους, οπότε θα μειωθεί ο απόλυτος αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν. Αυτοί θα ανέλθουν περίπου στο 2% των συνολικών υπαλλήλων.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει εικόνα για τον ακριβή αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών. "Το Δημόσιο θα αλλάξει, οι κοπανατζήδες και οι επίορκοι ελέγχονται, θα τιμωρηθούν και, άλλωστε, είναι επιθυμία όλων να αποχωρήσουν από το Δημόσιο", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Φιλοδοξούμε να προστατεύσουμε τον υπάλληλο που μπήκε στο Δημόσιο με γραπτές εξετάσεις. Απόλυτο σύστημα δικαιοσύνης δεν υπάρχει. Αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα σε όσους έχουν τελειώσει τη σχολή Δημόσιας Διοίκησης, που έχουμε στη διάθεσή μας. Τα κριτήρια για τη μοριοδότηση αποτελούν πολιτική απόφαση. Στο κάτω-κάτω, δεν κρίνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, παρά μόνο όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες που έχει διαπιστωθεί ότι απασχολούν πλεονάζον προσωπικό, εξήγησε ακόμη ο υπουργός.