Πέρασε η τροπολογία που καταργεί δημόσιους φορείς με προεδρικό διάταγμα

Στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, κατά πλειοψηφία, προχώρησε το Α' θερινό τμήμα της Βουλής. Πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, για την τροπολογία του Διοικητικής μεταρρύθμισης
 
Σε ό, τι αφορά στην τροπολογία Μητσοτάκη, το οποίο αφορά την κατάργηση φορέων και κλάδων του δημοσίου, υπερψηφίστηκε με 52 ψήφους υπέρ 39 κατά και 5 “παρών”, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε παρούσα.
 
Νωρίτερα μάλιστα σημειώθηκε ένταση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ζήτημα απόσυρσης της τροπολογίας με το επιχείρημα ότι είναι άσχετη από τις υπόλοιπες διατάξεις καθώς το νομοσχέδιο αφορούσε τα αυθαίρετα. Ο κύριος Λαφαζάνης είπε ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει με αυτόν τον τρόπο τη Βουλή, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας.

Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ασυνάφεια της τροπολογίας με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, αλλά και η κατάργηση τυπικών νόμων με Προεδρικά Διατάγματα, που συνιστά -σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Σταύρο Κοντονή- "ευθεία παραβίαση του Συντάγματος".

Αντιλέγοντας για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις μπορεί να κάμπτονται όταν υπάρχει υπέρτερος λόγος.

"Δεν έχουμε να κάνουμε με τροπολογίες που έρχονται με κανονικές συνθήκες, αλλά τροπολογίες που έρχονται να ρυθμίσουν με συστηματικό και ενιαίο τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση", υποστήριξε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Επί της ουσίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στις σημερινές "λίστες της ντροπής με τις διαθεσιμότητες 25.000 υπαλλήλων, απ' τους οποίους τουλάχιστον 15.000 πρόκειται να απολυθούν και με ανακοίνωση, μάλιστα, των ονοματεπώνυμων που συνιστά στιγματισμό τους".

Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

Είχαν προηγηθεί έντονες επικρίσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αίτημα την απόσυρσή της.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «κατάπτυστη τροπολογία», ενώ ο Ν. Μαριάς από τους ΑνΕλ υποστήριξε ότι είναι «άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι χιλιάδες απολύσεις, που πρόκειται να γίνουν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει “παρών”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να παρακαμφθεί η Βουλή.
"Με προκλητικό τρόπο πάει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα πάρει, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους" υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Μητσοτάκης: Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να παραδεχθούν την αλήθεια

"Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους" υπογράμμισε από το βήμα του Α΄Θερινού Τμήματος της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας, που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με την οποία, με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.
Εξάλλου, επιτέθηκε φραστικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσάπτοντάς τους ότι δεν θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια.
"Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αντιτείνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.
"Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.
"Εδώ και έναν χρόνο συγκροτήθηκαν επιτροπές αξιολόγησης όλων των υπουργείων, έγινε επεξεργασία των προβλημάτων και κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο και κάνει την εισήγηση» είπε και συμπλήρωσε: "Για όλους εσάς που μιλούσατε για "γονατογραφήματα", σας λέω ότι έχει γίνει σημαντική εργασία για να καταρτίσουμε αυτά τα οργανογράμματα. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να συνεχίσουμε μια πρακτική με οργανωμένο, όμως, τρόπο".
Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: "Έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση για τον τρόπο οργάνωσης των υπουργείων. Η τροπολογία σηματοδοτεί μια καινούργια αντίληψη και δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε για πρόχειρη δουλειά".