Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού “Απλούστευση Διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις”, στο οποίο όμως εντάχηκε τροπολογία για τον προσδιορισμό των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ.
Η υπερψήφιση της τροπολογίας για την ΕΥΔΑΠ σημαίνει την κατάργηση, εφεξής, της κάλυψης του ελλείμματος της εταιρείας που προέρχεται από την καταβολή των εφάπαξ αποζημιώσεων.
Την τροπολογία καταψήφισε η αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως αποτελεί προάγγελο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Τη ρύθμιση καταψήφισε και η ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κουράκος. "Παρούσα" δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη.
Η συγκεκριμένη διάταξη συγκέντρωσε τα βέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη συμμετοχή της εταιρείας στον προσδιορισμό των χρεών και σημείωσε μεταξύ των άλλων: «θα τις καθορίσετε εσείς και θα τις αποδεχθεί η ΕΥΔΑΠ και δεν θα μπορεί να ακήσει ούτε ένδικο μέσο”.
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι “η τροπολογία υπηρετεί ένα ανίερο στόχο: να πουλήσετε το νερό” και μάλιστα, όπως είπε, “όταν ξέρετε ότι αυτή η προσπάθεια ναυάγησε σε όλο τον κόσμο”.
Διαφώνησε παράλληλα και με την ουσία της τροπολογίας. “Είναι δυνατόν αυτός που χρωστά να καθορίσει και τι χρωστάει;”, αναρωτήθηκε επισημαίνοντας ότι με την τροπολογία απαγορεύεται στην ΕΥΔΑΠ να προσφύγει στα δικαστήρια αν διαφωνεί με τον υπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα κάνει η κυβέρνηση. “Δεν ορίζετε μόνο το χρέος, αλλά θα του απαγορεύσετε να προσφύγει και σε ένδικα μέσα. Αυτό είναι εκβιασμός”, είπε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμη ότι με την κατάργηση της υποχρέωσης του δημοσίου να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ καταργείται και η συνταγματικά προστατευόμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία περιλαμβάνει την επίμαχη υποχρέωση. “Δεν αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους νομικά τερατουργήματα”, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και κατέληξε ότι “θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πώληση του νερού”. Πρότεινε δε στην κυβέρνηση, αν έχει πρόθεση να πουλήσει το νερό, να διοργανώσει δημοψήφισμα.
Η τροπολογία θέλει να διαμορφώσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας ώστε να πουληθεί, ενώ μέσα στο πλαίσιο του ειδικού λογαριασμού προχωρά στην κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.
“Το κράτος πρέπει να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν πρέπει όταν υπάρχει έλλειμμα σε ένα ταμείο να το επιβαρύνεται ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός", απάντησε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη.