Ελλάς-Ιταλία… Συμμαχία, με φόντο την ευρωπαϊκή προεδρία

Σε κοινές προτεραιότητες για τις προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2014, που θα αναλάβουν η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο και η Ιταλία το δεύτερο εξάμηνο, προσανατολίζονται οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Ενρίκο Λέτα.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, το γεγονός ότι οι δύο χώρες θα αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ το 2014 αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ τους και χαρακτήρισε το 2014 έτος-ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς θα είναι εν δυνάμει “ένας χρόνος κοινών προτεραιοτήτων”. Μάλιστα, ανέφερε πως το Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση επί του θέματος, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ακόμα ιδιαίτερα έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι πλέον ο κύριος στόχος της κυβέρνησης, καθώς, όπως ανέφερε, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο ζητούμενο, που είναι η ανάπτυξη. “Μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, έρχεται η ώρα για την ανάπτυξη”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα, αφού αναφέρθηκε συγκινημένος στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Ιταλία, τόνισε αναφερόμενος στην Ελλάδα ότι “η Ευρώπη εδώ γεννήθηκε, εδώ αντιμετώπισε την κρίση και εδώ θα αναγεννηθεί” και συνέδεσε το μέλλον της Ευρώπης με την επιτυχία των δύο χωρών στην προεδρία της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι θυσίες των πολιτών δεν αποτελούν αυτοσκοπό και τελικό στόχο, αλλά εργαλείο για “να μπουν τα πράγματα στη θέση τους” και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις και να αποφευχθούν άλλες κρίσεις, εκφράζοντας τη στήριξη της Ιταλίας προς την Ελλάδα.