Τι είπε ο Άδωνις στους εργαζόμενους του Αττικού νοσοκομείου

"Δεν θέλω να δώσω συνέχεια στο περιστατικό της Παρασκευής. Και ο καφές πετάχτηκε και πέτυχε τον κ. Σκανδαλάκη αλλά και χειροδικία υπήρξε. Δεν δίνω συνέχεια, γιατί δεν θέλω να "ρίξω λάδι στη φωτιά"". Με αυτήν τη δήλωση ξεκίνησε τη σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων του ΠΓΝ Αττικόν. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε στους εργαζομένους ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο μαζί τους.

"Θέλω τους εργαζόμενους συμμάχους στην προσπάθειά μου. Το αφήνω λοιπόν πίσω μου, αφού ξεκαθάρισα ότι στο σωματείο και μέσω αυτού σε όλους ανά την επικράτεια, ότι στη δημοκρατία μας μπορούν να διαμαρτύρονται όσο θέλουν. Μπορούν να σηκώνουν όσα πανό θέλουν. Μπορούν ακόμη και -υπό μία έννοια- να λένε τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα τα οποία ακούστηκαν και στο προαύλιο του Αττικού αλλά και μέσα" ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

"Αυτό που δεν έχουν κανένα δικαίωμα και δεν θα γίνει ποτέ ξανά ανεκτό, είναι η ιδέα κάποιων ότι μπορούν να απαγορεύσουν στον υπουργό Υγείας να μπει σε ένα νοσοκομείο και να κάνει τη δουλειά του. Μπορούν λοιπόν να διαμαρτύρονται. Δεν μπορούν, όμως, να με εμποδίσουν να μπω στο νοσοκομείο" πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι θα κάνει αν επαναληφθούν παρόμοιες αντιδράσεις, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι εαν υπάρξει οποιαδήποτε παρεμπόδιση από εδώ και εμπρός, θα αποδοθεί ο νόμος.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης δήλωσε ότι έγινε σε αρκετά καλό κλίμα. "Μας παρουσίασαν όλα τα αιτήματά τους. Είχαμε μάλιστα και τηλεφωνική επικοινωνία και με τον διοικητή του Αττικού Νοσοκομείου, για να επιλύσουμε άμεσα ορισμένα από αυτά" είπε χαρακτηριστικά. "Μέσω της κινητικότητας τους εξηγήσαμε πώς θα ωφεληθούν νοσοκομεία όπως το Αττικόν. Θα προσφέρει το προσωπικό το οποίο χρειάζονται και ζητούν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τα περισσότερα κενά του νοσοκομείου θα έχουν καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα παρέχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες" συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν θα ανοίξουν και κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι αυτό θα γίνει. Όσον αφορά τα ράντζα στο νοσοκομείο είπε ότι δεν είναι τόσο απλό και αθώο φαινόμενο. "Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ενίσχυση της στελέχωσης του Αττικού Νοσοκομείου ασφαλώς θα συμβάλλει στο να μειωθούν -αν όχι να εξαλειφθούν- αντίστοιχα φαινόμενα. Θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερα κρεβάτια" τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη τους απεργία, την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

"Στη συνάντηση αυτή καταθέσαμε γραπτό υπόμνημα με το οποίο ζητάμε:

1) Την καταδίκη της παρουσίας των ΜΑΤ στο νοσοκομείο μας και του προπηλακισμού εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.). Την επίσημη διάψευση από την ηγεσία του υπουργείου των ανακοινώσεων για βιαιοπραγίες και χειροδικίες σε βάρος του υπουργού, καθώς και των εμφυλιοπολεμικών συνθημάτων (Μελιγαλάς κ.λπ.), που δήθεν φωνάχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

2) Το σωματείο μας διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με βάση τις κενές οργανικές θέσεις και τις ανάγκες ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Ο αριθμός τους για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες ανέρχεται σε 340 άτομα (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικούς, τεχνικούς, τεχνολόγους). Και για την πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, η μονάδα νεογνών, η ουρολογική κλινική και η μονάδα παίδων - μοναδική για όλη την περιφέρεια Δυτικής Αθήνας, Πειραιά και Νήσων. Η λειτουργία των σύγχρονων πλυντηρίων, με τα οποία έχει εξοπλιστεί το νοσοκομείο από την αρχή, απαιτεί προσλήψεις προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και υγιεινή και να σταματήσει η πληρωμή υπέρογκων ποσών σε εργολάβους.

3) Επιπλέον, πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες σε γιατρούς στη Ν/Χ κλινική, τις μονάδες παίδων και νεογνών και τα εργαστήρια. Είμαστε αντίθετοι σε προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολάβων, μαθητείας ή άλλων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

4) Απαιτούμε να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο. Η "αλλαγή του χαρακτήρα τους" σε κέντρα υγείας, είναι ολοφάνερο ότι ταυτίζεται με την παύση της λειτουργίας τους ως νοσηλευτικά ιδρύματα δευτεροβάθμιας φροντίδας. Είμαστε ενάντια στη διαθεσιμότητα και "κινητικότητα" προσωπικού από άλλα νοσοκομεία προς το δικό μας, γιατί οδηγεί σε απολύσεις υγειονομικών, επίταση της αθλιότητας των ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία, αδιέξοδο στις γενικές εφημερίες.

5) Το νοσοκομείο ανήκει στο ΕΣΥ, δεν είναι μαγαζάκι κανενός πανεπιστημιακού, και πρέπει να καλύπτει πλήρως τη γενική εφημερία. Ζητάμε όμως συνεφημέρευση και κάλυψη από μικρότερο ή μικρότερα δορυφορικά νοσοκομεία, λόγω του τεράστιου φόρτου της γενικής εφημερίας.

6) Ζητάμε να σταματήσει η υποχρηματοδότηση και να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση για τις λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου σε κτιριακή υποδομή, εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Δεν μπορεί η πρόβλεψη να γίνεται μήνα μήνα και με το σταγονόμετρο χωρίς ετήσιο, σταθερό και συνολικό σχεδιασμό.

7) Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων ποσών σε εφημερίες, υπερωρίες και βάρδιες από το προηγούμενο έτος και των οφειλόμενων του τρέχοντος έτους, που είναι υπό αμφισβήτηση.

8) Άμεση ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΥ Περιστερίου, με προοπτική τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξόφληση των οφειλόμενων ποσών τους.

9) Παλεύουμε για δωρεάν δημόσια υγεία, χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα. Ζητάμε να καταργηθεί η πληρωμή των ασθενών που προσέρχονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για ιατρική επίσκεψη ή εξετάσεις.

Σε κοινό μέτωπο με τους ασθενείς, τους υπόλοιπους υγειονομικούς και τον λαό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ".