Δεκτό κατά πλειοψηφία, κατ' αρχή και κατ' άρθρο και στο σύνολό του έγινε το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία και Ίντερνετ, μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής, φανερής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ .
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κατά δήλωσαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, "ναι" επί του νομοσχεδίου δήλωσαν 155 βουλευτές, "όχι" 104 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών.
Πάντως από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή καταψήφισε το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Αυτή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων, απόφαση που αναμένεται να θυροκολληθεί και με προεδρικό διάταγμα. Το Α' θερινό τμήμα της Βουλής θα ξεκινήσει τις εργασίες του από την προσεχή Τρίτη.
Έντονος διαξιφισμός Τσίπρα - Καψή στη διάρκεια της συζήτησης
Θυμίζουμε ότι στη διάρκει της συζήτησης για το νομοσχέδιο, έντονο διαξιφισμό είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παντελής Καψής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ.
Την αντίδραση του κ. Καψή προκάλεσε η φράση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης "σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο".
"Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα", είπε ο κ. Καψής.
Και συνέχισε, λέγοντας: "Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της Αυγής. Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την Αυγή στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ' εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως".
"Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ - και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επέμεινε, μάλιστα, ότι ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό".
"Εγώ απάντησα στο ζήτημα ηθικής τάξης. Το σχέδιο που θα υπηρετήσω θα το δείτε και θα το κρίνετε. Αλλά θέμα ηθικής τάξεως δεν υφίσταται" επανήλθε με παρέμβασή του ο κ. Καψής.
Σταμάτης: Το νομοσχέδιο αυτό φέρει την πολιτική σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης που παίρνει το βάρος να ζητήσει την ψήφισή
"Το νομοσχέδιο αυτό φέρει την πολιτική σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης που παίρνει το βάρος να ζητήσει την ψήφισή του και η οποία θα έχει την υπογραφή των κομμάτων και των βουλευτών που θα την ψηφίσουν" τόνισε στην δευτερολογία του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία ο κ. Σταμάτης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις "να συμπράξουν όλοι μαζί σε ένα καινούργιο νόμο φορέα".
Όπως εξήγησε, στο μεγαλύτερο τμήμα ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι προϊόν εργασίας που έγινε πριν από λίγα χρόνια από μια Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου, υιοθετήθηκε από τον κ. Μόσιαλο και στη συνέχεια κατατέθηκε από τον κ. Καψή αλλά δεν ψηφίστηκε.
"Η κυβέρνηση μας δεν είχε κόμπλεξ να υιοθετήσει οποιαδήποτε πρόταση. Κι αν έγινε λάθος που δεν ψηφίστηκε τότε, οφείλουμε να το ομολογήσουμε" είπε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν για μια νέα Δημόσια Τηλεόραση.
Μάλιστα ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι "και αν θεωρητικά το δεχόμαστε ως καλό, και μάλιστα επιχειρούμε να κρατήσουμε κι ένα σύνδεσμο πατρότητα λέγοντας άλλοτε πως είναι από τον κ. Αλιβιζάτο και άλλοτε από τον κ. Μόσιαλο, σημασία έχει τι κάνουμε σήμερα".
Απευθυνόμενος στη ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Επικρατείας απηύθυνε κάλεσμα: "Αν αυτό το νομοθέτημα είναι καλό, ελάτε μαζί να το ψηφίσουμε. Το ουσιαστικό πνεύμα της Δημοκρατίας απαιτεί να συμπράξουμε σε ότι ωφελεί τον τόπο. Η πολιτική δεν είναι πείσματα. Είναι πράξη και θάρρος. Εμείς πήραμε το θάρρος να υιοθετήσουμε ένα νομοθέτημα που πριν δύο χρόνια το είχαμε απορρίψει. Το αντίστοιχο θάρρος πρέπει να υπάρχει από όλες τις πλευρές". "Αλλιώς - είπε - θα το απορρίψετε μετά πολλών επαίνων".
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταμάτης παρατήρησε ότι καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων και για όσο το Κοινοβούλιο ασχολήθηκε με το ζήτημα του νομοσχεδίου, κυριάρχησε μια αντιφατική δημοκρατικά άποψη: Ότι η ΕΡΤ μπορεί να μην είχε μεγάλη θεαματικότητα αλλά είχε ποιότητα. Συνέχισε λέγοντας πως στις Δημοκρατίες πρέπει να υπάρχει μέσος όρος και διερωτήθηκε: Μια πολύ ποιοτική ραδιοτηλεόραση απευθύνεται στην ελίτ ή και στον απλό κόσμο; Και πώς εκφράζεται η επιθυμία του κόσμου;
Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι αν τα ποσοστά τηλεθέασης αφορούν δελτία ειδήσεων τότε είναι πιο ενδιαφέρουσα από πολιτικής άποψης τα διάφορα κανάλια. Αντιστρέφοντας το επιχείρημα ανέφερε ότι αν κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεων υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στη Δημόσια Τηλεόραση και στα ιδιωτικά κανάλια, τότε η εμμονή να παρέχουμε αυτού του είδους την ποιοτική τηλεόραση που δεν την παρακολουθεί ο λαός τους μόνους που ωφελεί είναι οι μιντιάρχες. Καταλήγοντας, ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει η μέση αλήθεια, αυτή που ακουμπάει τον μέσο πολίτη που πρέπει να υπηρετούμε.