Ανέβηκαν επικίνδυνα οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου πραγματοποιείται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με βαριές εκφράσεις και διαλόγους μεταξύ βουλευτών τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, ωστόσο φαίνεται ότι μετά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο θα περάσει, παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ.
Τα αίματα άναψαν με την αίτηση αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία τελικώς απορρίφθηκε.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας πήρε το λόγο για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν κάνει "έθιμο την κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας" με στόχο να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση και εξυγίανση του δημοσίου βίου.
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ειδικότερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να συναντηθούν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, το πρωί της Τρίτης, ξεκινώντας με πανό από το ίδιο το Κοινοβούλιο: "Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή" σχολίασε σε υψηλό τόνο.
Ανταπαντώντας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρατήρησε πως "το πολυνομοσχέδιο μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία" και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης "να ορθώσουν το ανάστημά τους", πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει για πιστή τήρηση του Συντάγματος.
Στη συνέχεια, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και Σοφίας Σακοράφα.
Ο κ.Διαμαντόπουλος, θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες του κ.Κουτσούμπα για το πανό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "είμαστε αυτοί που θα ενώσουμε ξανά αυτό τον κύκλο που έσπασε το σάπιο πολιτικό σας σύστημα. Από το λαό στη βουλή και ξανά στο λαό. Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσεις, δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού".
Ο βουλευτής: "Ολοι αυτοί μας λένε ότι δεν εκβιάζονται και είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Εχουν αυτή την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Αρης Βελουχιώτης όταν πήγαινε με τους συντρόφους του για να απελευθερώσει τον τόπο: "Ραντεβού στα γουναράδικα"".
Η Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ "αποθέωση της άμεσης δικτατορίας", χαρακτήρισε την κυβέρνηση "συμμορία της καταστροφής" και θεώρησε πως είναι "καθήκον της να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες" στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Μητσοτάκη και Καψή, διακρίνοντας στην πολιτεία τους, "επιβιώσεις του κατοχικού δωσιλογισμού".
"Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα" απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.
Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε όσους "καθύβρισαν το Κοινοβούλιο με συνθήματα εμφυλίου πολέμου" και φράσεις που "παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας". "Αν ο κ. Τσίπρας δεν τους αποπέμψει, τότε είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ' εντολήν του" σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της Βουλής, μίλησε για "διασύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία". "Λαμβάνουν χώρα μέσα στο κοινοβούλιο συμπεριφορές οι οποίες είναι έξω από το πνεύμα, το γράμμα και την ουσία της δημοκρατίας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: "Ακούσαμε ομιλίες που ήταν προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων".
Ζωηρό διάλογο είχαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιορδάνης Τζαμτζής και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Η αρχή έγινε όταν η κ. Μακρή διέκοψε τον κ.Τζαμτζή που μιλούσε επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου.
"Κάτσε κάτω... εσύ διορίστηκες με το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο και τώρα μιλάς;" είπε ο κ.Τζαμτζής. "Θα σας κρεμάσουμε όλους" ήταν η απάντηση της κ. Μακρή. Ο κ.Τζαμτζής συνέχισε την φραστική επίθεση στη βουλευτή η οποία είπε "τιμή μου να με βρίζουν προδότες", προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος, Γιάννη Τραγάκη.
Νωρίτερα, την έντονη διαμαρτυρία του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη προκάλεσε η απουσία των υπουργών Οικονομικών και Υγείας από την αίθουσα της Ολομέλειας. "Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή" τόνισε ο κ. Κακλαμάνης και σε έντονο ύφος αναρωτήθηκε που είναι ο υπουργός Οικονομικών για να απαντήσει, όταν τα 3/4 του πολυνομοσχεδίου αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς του και ποιός θα απαντήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ή το Υγείας. "Δεν έχω ανάγκη να τα ακούσουν οι ψηφοφόροι μου αλλά οι υπουργοί οι οποίοι πρέπει να δώσουν κάποιες απαντήσεις", τόνισε και έφυγε από την αίθουσα.
"Δεν έχει άδικο ο κ. Κακλαμάνης διότι το πολυνομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία και θα έπρεπε να είναι ισχυρότερη η εκπροσώπηση της κυβέρνησης", παρατήρησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.