Νικητής με “ψαλιδισμένα φτερά” ο Τσίπρας

Νικητής αλλά με ψαλιδισμένα φτερά βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το ιδρυτικό συνέδριο, καθώς το ισχυρό ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα κατάφερε να καταγράψει δυνάμεις που ξεπερνούν το 30%.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είδε τη μειοψηφία που εκπροσωπεί όχι μόνο να μην χάνει δυνάμεις, αλλά να βγαίνει πιο ισχυρή μέσα από το συνέδριο, με τα δύο στρατόπεδα να είναι πλέον ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με 'Τα Νέα" η άνοδος της μειοψηφίας αιφνιδίασε την Κουμουνδούρου. Ενδεικτικό της αμηχανίας από την πλευρά της ηγετικής ομάδας ενα διαχειριστεί το στοιχείο 'ανόδου" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το βράδυ της Κυριακής σταμάτησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και άρχισαν να μετρούν σταυρούς. Η παύση έγινε όταν το ποσοστό της μειοψηφίας ήταν ήδη στο 28%.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της πλευράς Τσίπρα η εντυπωσιακή άνοδος της Αριστερής Πλατφόρμας οφείλεται στη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

"Δεν ήταν έξυπνη κίνηση καθώς σύνεδροι που δεν είναι ενταγμένοι στη μειοψηφία ενοχλήθηκαν" αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Την ενόχληση του για το γιουχάισμα κατά του Λαφαζάνη εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" το αντιφατικό αυτό αποτέλεσμα προϊδεάζει για μια δύσκολη επόμενη μέρα, καθώς η διαίρεση του κόμματος σε δύο διαφορετικά (όχι όμως ισοδύναμα) και αντιμαχόμενα στρατόπεδα, που ακολουθούν δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, δείχνει να παγιώνεται. Στελέχη της Κουμουνδούρου εξέφραζαν την άποψη ότι η πολυγλωσσία στο κόμμα θα περιοριστεί, αφού το συνέδριο υιοθέτησε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων και ένα καταστατικό που δεσμεύει όλα τα μέλη του κόμματος, δύο στοιχεία που έλειπαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Ωστόσο, άλλα στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι η ενίσχυση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο έντονη αμφισβήτηση της ηγεσίας και των επιλογών της.

Η πρώτη ανακοίνωση της "Αριστερής Πλατφόρμας" για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μπορεί να είναι προσεκτική, δείχνει όμως σε αυτήν την κατεύθυνση: όπως αναφέρει, "θεωρεί πολύ θετικό το ποσοστό που συγκέντρωσε η λίστα της" και ότι "επιβεβαιώνει τη μεγάλη και ανοδική απήχηση που συναντούν οι θέσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις της, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε όλη την Αριστερά και ευρύτερα στην κοινωνία". Η "Αριστερή Πλατφόρμα" "είναι έτοιμη να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την ενότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων", προστίθεται.