Το πρόγραμμα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μερική διαγραφή χρέους

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Η μειοψηφήσασα πρόταση υποστήριζε την κατ' αρχήν αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους, την χρησιμοποίηση αυτής της αμφισβήτησης ως πολιτικού όπλου και τέλος, την μονομερή διαγραφή του χρέους, αν κάθε άλλη προσπάθεια αποβεί μάταιη.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, διαφαίνεται ως συμβιβασμός των δύο πλευρών σε αυτή τη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσα στο ενιαίο κόμμα, καθότι, στο μεταξύ, υπερψηφίστηκε και η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, και η Πολιτική Απόφαση, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το Συνέδριο απέρριψε την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας για το πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο καθώς και για εθνικοποίηση στρατηγικών τομέων της Οικονομίας.

Το Συνέδριο απέρριψε επίσης την τροπολογία της αριστερής πλατφόρμας σχετικά με το ευρώ. Η θέση της αριστερής πλατφόρμας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Απευθείας από το συνέδριο ο πρόεδρος του ενιαίου κόμματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπερψηφίστηκε από το Συνέδριο η πρόταση σχετικά με την απευθείας εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριο. Η άλλη πρόταση ήταν να εκλέγεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Yπερψηφίστηκε, επίσης, η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη, ότι με την επιλογή αυτή, θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα "χαρτάκια" με λίστες.

Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας, έκανε νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας, στο Συνέδριο, για το θέμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

"Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, επειδή υπήρχαν και προτάσεις για διαφορετικές λίστες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως "η καθαρή λύση είναι όσοι επιλέγουν να είναι σε διαφορετική λίστα, να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο" συμπληρώνοντας πως "δεν είναι καλή επιλογή γιατί απαγορεύει σε κάποιον να ψηφίσει από το άλλο. Αλλιώς ενιαία λίστα".

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν συμβιβαστική λύση και για το χρονοδιάγραμμα διάλυσης των συνιστωσών και αν και πώς αυτές θα αποτελέσουν παρελθόν.

Σφοδρή κριτική στα όσα έχουν αποφασιστεί άσκησε το ΠΑΣΟΚ και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.