ΣΥΡΙΖΑ: Κρίνεται η ηγεμονία Τσίπρα και η ενότητα

Το στοίχημα της ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κερδίσει από αύριο και μέχρι τη Κυριακή ο Α. Τσίπρας στο συνέδριο του κόμματος του. Στοίχημα καθοριστικό αφού από την πορεία του συνεδρίου θα κριθεί η ηγεμονία του ιδίου, η εικόνα κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ και έν πολλοίς η ενότητα του.

Οι συσχετισμοί των συνέδρων φαίνεται να αποτυπώνουν την κυριαρχία των προεδρικών με ποσοστά πάνω από 60% με την μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη σε ποσοστά περίπου στο 26%.

Οι πασοκογενείς φαίνεται να συντάσσονται στην πλειοψηφία τους με την ηγεσία στις κεντρικές επιλογές και δεν φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα.

Εκτός από την ενοποίηση ή μη του ΣΥΡΙΖΑ το σημαντικότερο που θα κριθεί είναι ουσιαστικά αυτή καθ αυτή η γραμμή του κόμματος. Ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός και οι στρατηγικές επιλογές για την αντιμετώπιση των δύσκολων ημερών που έρχονται για τη χώρα, τα μέσα και τα εργαλεία που θα επιλεγούν για την έξοδο από τη κρίση. Σε αυτό το επίπεδο η μεγάλη μάχη θα δοθεί με την αριστερή πλατφόρμα των Λαφαζάνη -Στρατούλη.

Όσο για τις μικρές και ακραίες συνιστώσες, αυτές και λόγω των πολύ μικρών ποσοστών δεν θεωρείται ότι αποτελούν πρόβλημα ακόμα κι αν αποχωρήσουν.

Ο Α. Τσίπρας πάντως πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα επικοινωνιακού μεν τύπου αλλά σημαντικού για την αριστερά που είναι η στάση του Μ. Γλέζου ο οποίος διαφωνεί με την ενοποίηση και την διάλυση των συνιστωσών. Ο Α. Τσίπρας θα ήθελε να τον έχει μαζί στην εξέδρα κατά τη λήξη του συνεδρίου κι όχι απέναντι για λόγους συμβολικούς κυρίως.

Ας σημειωθεί ότι με τον Μ. Γλέζο, το κοινό κείμενο κατά της διάλυσης των συνιστωσών υπογράφουν και οι Γιάννης Θεωνάς και Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ενώ απόφαση να μην αυτοδιαλυθεί εξέδωσε και το ΔΗΚΚΙ, με τη σχετική ανακοίνωση να συνυπογράφουν οι Πάνος Μαντάς, Ηλίας Νικολόπουλος και Βαγγέλης Κρητικός. "Κάνουμε έκκληση το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην αμφισβητήσει το ιδρυτικό, συμμαχικό- μετωπικό του χαρακτήρα που τον έφερε έως εδώ".