Η ενεργοποίηση της κινητικότητας στο Δημόσιο πυροδοτεί μαζικές αντιδράσεις, φέρνει τα δύο κυβερνητικά κόμματα αντιμέτωπα με τον μηχανισμό τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργοποιεί φυγόκεντρες τάσεις στους βουλευτές.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή και με ταχείες διαδικασίες να αποτελέσει νόμο του κράτους την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε αντίθεση με την πρακτική των μεσοπροθέσμων ή άλλων κρίσιμων νομοθετημάτων, το σχέδιο νόμου θα έλθει με σειρά διαφορετικών άρθρων και όχι ως "άρθρο μόνο", εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη διαφοροποίηση βουλευτών έναντι της κεντρικής γραμμής.
Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις των υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα κριτήρια και τον χρόνο (8 μήνες) διαθεσιμότητας και η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, που προκαλούν και τις μεγαλύτερες εντάσεις, και άλλες υπό προϋποθέσεις "επίφοβες" ρυθμίσεις, όπως ο Φορολογικός Κώδικας, ο φόρος πολυτελείας, οι ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ (claw back) και η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με την κατάργηση εξαιρέσεων που αφορούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Επίσης, θα υπάρχει και ρύθμιση για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Ηδη χθες Δευτέρα, ο βουλευτής Τρικάλων Μιχ. Ταμήλος αρνήθηκε να υποστηρίξει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ενώ υψηλών τόνων κριτική για τις περικοπές στους ΟΤΑ και για τον ΕΟΠΥΥ ασκεί και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης.
Οι δυσκολίες διαχείρισης για τον κ. Σαμαρά δεν περιορίζονται στο Κοινοβούλιο, αλλά επεκτείνονται στο κόμμα, καίτοι είναι σαφές ότι ουδείς τον αμφισβητεί. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πίσω από τις επιθέσεις κατά του Κ. Καραμανλή "να κρύβεται μόνο το ΠΑΣΟΚ και να μην υπάρχουν και ορισμένα "αρρωστημένα" μυαλά εντός Ν.Δ., που όταν βρίσκουν τα δύσκολα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να κάνουν αντιπολίτευση στην ίδια την παράταξή τους".