Την πεποίθηση ότι, όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αλλάξει μόνο η χώρα αλλά συνολικά η Ευρώπη, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
“Η Ελλάδα δε θα είναι μόνη, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιέσεις στη Μέρκελ θα ασκήσουν κι άλλοι. Το τοπίο θα αλλάξει ριζικά. Τίποτα δε θα είναι ίδιο στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει στους εταίρους ότι δε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, εκτός εάν τον υποχρεώσουν με την στάση τους, και σημειώνει: "Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας".
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δε θα αποδεχθεί να παραμείνει η χώρα βυθισμένη στην κρίση και να μετατραπεί σε αποικία χρέους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και πάγωμα των τόκων για τουλάχιστον μια τετραετία. Από το πάγωμα, όπως αναφέρει, προκύπτουν 25 δισ. ευρώ, που μπορούν να πέσουν στην ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν όλα στη χώρα και την οικονομία άμεσα, αλλά υπογραμμίζει πως στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, από τα πρώτα μέτρα θα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού καθώς και της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις.
Χαρακτηρίζει εξάλλου την κυβέρνηση “ετοιμόρροπη” και υποστηρίζει πως ο κ. Σαμαράς θα έχει σύντομα το τέλος του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως οδηγεί την Κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά στον μετεμφυλιακό της εαυτό.
Για την ΕΡΤ σχολιάζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διαφώνησε ότι έχει ανάγκη εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ένας φορέας πρωτοπόρος και βιώσιμος και όχι ένα κυβερνητικό παραμάγαζο. “Το ίδιο συμβαίνει σε όλο το δημόσιο τομέα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία, αλλά γίνεται με σχέδιο. Η απαξίωση, η υποβάθμιση και τελικά οι μαζικές απολύσεις εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς στόχους”, επισημαίνει.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζει ότι στόχος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ δεν ήταν η αποδόμηση του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, αλλά η περίοδος της Αλλαγής,δηλαδή “η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα”, όπως σημειώνει. Κάνει μάλιστα λόγο για “τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτίων της κρίσης”.