Τα χέρια φαίνεται πως έδωσαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι επικεφαλής της τρόικας στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των εκπροσώπων των δανειστών φαίνεται πως επήλθε συμφωνία για το θέμα της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από το Οικονομικών, μετά την επίτευξη της συμφωνίας και στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση με την τρόικα για τα θέματα του υπουργείου.
Ο κ. Μητσοτάκης έμεινε στη σύσκεψη μόλις για 30 λεπτά. Ρόλο κλειδί στην επίτευξη συμφωνίας φαίνεται πως έπαιξε η πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας στους 8 μήνες από τους 12 που είχε συζητηθεί αρχικά.
Η σύσκεψη για τα υπόλοιπα ζητήματα συνεχίζεται με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση να παίρνει τη σκυτάλη. Ο κ. Βρούτσης συζητά με την τρόικα το ζήτημα του ελλείμματος του ΟΑΕΕ, θέμα για το οποίο πρέπει να ληφθεί απόφαση σήμερα.
Να σημειώσουμε πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση είναι εκκρεμής έως ότου επικυρωθεί από το Eurogroup της Δευτέρας.
Σκληρή ήταν η διαπραγμάτευση για το θέμα των εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση μετακίνησης 5.000 εκπαιδευτικών. Κατόπιν επιμονής της τρόικας η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων να συνοδεύεται από διαθεσιμότητα, επελέγη οι 5.000 υπάλληλοι να προκύψουν από άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδίως τους δήμους που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, “όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές”. Πάντως, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει τη δήλωση αυτή.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν αρχικά σε διαθεσιμότητα για 1-2 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησής τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.