Αντίστροφη μέτρηση για το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το Ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά της Τετάρτη και σηματοδοτεί  τη μετατροπή του από κόμμα των συνιστωσών σε κόμμα των μελών, ενώ ήδη τάσεις και ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετρώντας τα “κουκιά” των συσχετισμών, μελετούν τις τελευταίες τους κινήσεις.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, η αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ο τρόπος εκλογής των νέων οργάνων, αλλά και τα πολιτικά επίδικα αποτελούν τα “αγκάθια” του Συνεδρίου, στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί όλο το βάρος των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος.

Τάσεις και συνιστώσες, όπως αναφέρει το Έθνος, κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους, διαρροές για τους συσχετισμούς δε γίνονται, καθώς περιμένουν μέχρι και την Κυριακή, την τελευταία μέρα διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή των αντιπροσώπων. Εξαίρεση στον “κανόνα” αυτόν αποτελούν οι ΚΟΕ και το ΔΗΚΚΙ, με τη μεν Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας να ανακοινώνει την αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της, υποστηρίζοντας τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, το δε ΔΗΚΚΙ να τηρεί αρνητική στάση και να αρνείται να αυτοδιαλυθεί, σημειώνοντας ότι δε χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα “μοναδικό κόμμα”, αλλά ένα μεγάλο μέτωπο οργανώσεων, κομμάτων και ανένταχτων, ένα “νέο ΕΑΜ”.

Την πλήρη διαφωνία τους στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών έχουν εκφράσει ακόμα συνιστώσες όπως η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ενώ μεταβατικό χρονικό διάστημα για την αυτοδιάλυσή του ζητά το ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι συγκροτείται μια ευρεία πλειοψηφία αντιπροσώπων, που ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις συντάσσεται με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η “Αριστερή Πλατφόρμα” της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φαίνεται ότι τουλάχιστον παραμένει στα ίδια ποσοστά που είχε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τα στελέχη της στις κατ’ιδίαν συνομιλίες τους δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένα.